Július 1-től a babaváró hitelhez kapcsolódva megváltoztak az adósságfék-szabályok, a babaváró hitelt önerőként be lehet számítani a lakáshitel felvételébe, továbbá a babaváró hitellel más kölcsönt kiválthatnak az ügyfelek.

Az MNB a honlapján közölte: az adósságfék szabályok nem korlátozzák az egyes állami támogatások igénybevételét, a speciális konstrukciók céljának elérését pedig több esetben kivételszabályokkal és a piaci gyakorlatok egységesítésével segíti a jegybank.

A jegybank az adósságfék szabályokat meghatározó, módosított rendeletében rögzíti, hogy a babaváró kölcsön jelzáloghitel felvétele esetén legfeljebb 75 százalékban önerőként szolgálhat.

Kiemelik továbbá, hgoy az adósságfék szabályok a rendeletben foglalt feltételek teljesülése esetén nem gátolják a babaváró kölcsön hitelkiváltási céllal való felhasználhatóságát.

A kamattámogatás mellett elérhető hitelek törlesztőrészletét az adósok által ténylegesen fizetendő (a kamattámogatással csökkentett) értéken kell figyelembe venni a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató (jtm) megállapítása során, így a szabályozás nem hátráltatja az állami támogatás felhasználását, de meggátolja a háztartások túlzott eladósodottságának kialakulását.

Az egyszeri, gyermekek után járó, vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatások, így például a családok otthonteremtési kedvezménye (csok) a hitelfedezeti mutató (hfm) számítása során nem növelik a hitel összegét, így önerőként be lehet számítani.

Ezzel párhuzamosan a nagycsaládosok által igénybe vehető személygépkocsi-szerzési támogatás szintén vissza nem térítendő állami támogatás, így az is figyelembe vehető önerőként gépkocsi-vásárláshoz kapcsolódó hitel vagy lízing felvétele esetén – közölték.

A jövedelemarányos törlesztőrészlet mutatóra (jtm) vonatkozó szabályok is módosultak július 1-jével. Az elmúlt időszakban megindult reálbér-emelkedésre tekintettel 400 ezer forintról 500 ezer forintra emelkedik a jövedelmi küszöb, amely felett magasabb törlesztőrészlet vállalható.

Az MNB pénzügyi navigátor honlapján, illetve mobil applikációján is elérhető egy egyszerűen kezelhető, testre szabható hitelkalkulátor alkalmazás, amely a forint hitelre vonatkozó adatok (hitel típusa, összege, futamidő, kamatperiódus, kamat- és költségek) megadását követően segít kikalkulálni, hogy hozzávetőlegesen mekkora összeget kell majd visszafizetni, illetve milyen nagyságrendű törlesztőrészlettel lehet számolni – jelezte az MNB.