A négy vádlott egy elhunyt személy ingatlanait szerezte meg, hármukkal egyezséget kötött a Budapesti XI. és XXII. Kerületi Ügyészség, és vádat emelt jelentős kárt okozó csalás bűntette, közokirat-hamisítás bűntette, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt is vádat emelt a Budai Központi Kerületi Bíróság előtt.

A vádirat lényege szerint egy 48 éves férfi a 2017. évben megtudta, hogy egy volt szomszédja, akinek több ingatlana is volt, elhunyt. A férfi összegyűjtötte az ingatlanok – két II. kerületi lakás, két II. kerületi garázs, valamint egy VIII. kerületi üzlethelyiség – adatait, és átadta egy 56 éves társának azért, hogy azokat csalárd módon megszerezzék. Társa bevont az elkövetésbe egy 43 éves férfit, aki szintén segítséget kért egy 48 éves ismerősétől. A vádlottak ennek az ismerősnek a nevére iratták hamis adásvételi szerződésekkel az ingatlanokat. A csalók a szerződéseken ellenjegyzőként egy időközben elhunyt ügyvéd nevét tüntették fel. Mivel az elhunyt egyik örököse az ingatlanok átírása ellen fellebbezéssel élt, a terheltek visszadátumozott szerződésekkel megkísérelték továbbadni az ingatlanokat, azonban a fellebbezés alapján a földhivatal helyreállította az eredeti állapotot. Az ingatlanok tulajdonjogának elvonása három örökösnek okozott 15 millió forintot meghaladó kárt, amely azonban így megtérült. A fellebbező örökös feljelentést is tett, a rendőrség a férfiakat elfogta.

A Budapesti XI. és XXII. Ügyészség a büntetőeljárási törvény adta lehetőséget kihasználva a négyből három – a bűnösségét beismerő – férfival, felfüggesztett szabadságvesztésre ítélés érdekében egyezséget kötött.

Az ügyészség ellenük, valamint negyedik társukkal szemben jelentős kárt okozó csalás bűntette, valamint közokirat-hamisítás bűntette, kettejük vonatkozásában továbbá hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt is vádat emelt a Budai Központi Kerületi Bíróság előtt.

Két vádlott jelenleg bűnügyi felügyelet alatt áll.

A négy férfinak további társai is voltak a megalapozott gyanú szerint, akik a visszadátumozott szerződések elkészítésében működtek közre, velük szemben a kerületi ügyészség az eljárást elkülönítette és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt külön intézkedéseket fog tenni.