Mélyreható vizsgálatot indított az Amazon ügyében az Európai Bizottság annak megállapítására, hogy az amerikai kereskedőóriás visszaélhetett-e az oldalán hirdetők adataival.

A brüsszeli testület tájékoztatása szerint a trösztellenes eljárás keretében azt vizsgálják, hogy e téren versenyellenes-e a vállalat magatartása.

“közelről megvizsgáljuk az Amazon üzleti gyakorlatát, valamint piactérként és kiskereskedőként betöltött kettős szerepét, hogy felmérjük, megfelelt-e a közösségi szabályoknak” – közölte Margrethe Vestager uniós versenyjogi biztos.

“Az európai fogyasztók egyre többet vásárolnak az interneten. Az e-kereskedelem erősítette a versenyt, több választási lehetőséget hozott jobb áron. Garantálnunk kell, hogy a nagy online platformok versenyellenes magatartásukkal ne csorbítsák ezeket az előnyöket” – tette hozzá.

Elsősorban az Amazon és a különböző eladók közötti megállapodást fogják tanulmányozni, amely lehetővé teszi a cég számára egyes, a verseny szempontjából érzékeny információk gyűjtését és elemzését.

A bejelentést követően az Amazon azt közölte, hogy teljes mértékben együtt fog működni az Európai Bizottsággal.

A vizsgálat lezárásának nincs határideje, sokan azonban úgy vélik, hogy Vestager még a jelenlegi, október 31-éig tartó mandátuma alatt szeretne eredményre jutni.

Az ügy tovább fokozhatja a feszültséget az Egyesült Államok és az Európai Unió között. Washington korábban azzal vádolta az Európai Bizottságot, hogy módszeresen vesz célba amerikai cégeket, Brüsszelben azonban ezt tagadják.

Donald Trump amerikai elnök nemrégiben azt mondta egy interjúban, hogy Vestager “jobban utálja az Egyesült Államokat, mint bárki más, akivel valaha találkozott”.