„Mindenkinek az az érdeke, hogy a kórházak törvényesen működjenek” – hangsúlyozta Domokos László a Népszava augusztus 5-i számában megjelent interjúban. Az Állami Számvevőszék elnöke leszögezte: a gazdálkodásra vonatkozó törvényi előírások betartása alapkövetelmény. Domokos László kijelentette: rendet kell tenni, és utána újra lehet gondolni a finanszírozást is.

Alapvető társadalmi elvárás, hogy az állampolgárok a lehető legmagasabb szintű ellátást kapják az egészségügyben, illetve a kórházakban. Ehhez mindenekelőtt szabályosan, átláthatóan és hatékonyan működő egészségügyi gazdálkodó szervezetekre van szükség Magyarországon. E cél érdekében az Állami Számvevőszék folyamatosan ellenőrzés alatt tartja az egészségügyi ágazatot.

Az ÁSZ legutóbb a fővárosi Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet és a váci Jávorszky Ödön Kórház 2015-2017 közötti időszakra kiterjedő ellenőrzését zárta le. A 2019. július 24-én nyilvánosságra hozott jelentésében az ÁSZ megállapította, hogy a kardiológiai intézet és a váci kórház a költségvetési fegyelemre vonatkozó törvényi előírásokat nem tartotta be. A két intézmény belső kontrollrendszere nem biztosította a közpénzekkel való átlátható és elszámoltatható gazdálkodás feltételeit, valamint a pénzügyi és vagyongazdálkodásuk sem volt szabályszerű.

ÁSZ-elnök a Népszavában: rendet kell tenni a kórházak gazdálkodásában

Domokos László, az ÁSZ elnöke a Népszava 2019. augusztus 5-i számában megjelent interjúban elmondta: A jogkövető magatartás, a korrupció elleni fellépés, a számviteli rend betartása, valamint a vagyonnal való elszámolás tekintetében nem javítanak érdemben az intézmények. Ezek a tények – szögezte le. Hozzátette:Törvény írja elő, hogy a közpénz költését ellenőrizni kell Magyarországon. A Számvevőszék ezt a feladatát tölti be. Nem a betegellátást, hanem a pénzügyi és vagyongazdálkodási szabályok betartását ellenőrizzük” – mondta el Domokos László.

Az ÁSZ elnöke az interjúban elmondta: “Ellenőrzési tapasztalataink szervezet irányítási, pénzügyi, és vagyoni tekintetben vannak. Megfogalmaztunk jó néhány úgynevezett integritást erősítő, vagyis a korrupciós veszélyeket kezelő javaslatot, ami után a parlament, illetve a kormányzat tett javító intézkedéseket. Ha az intézmények legalább ezeket a jogszabályokat betartanák, meggyőződésem, jobb állapotok lennének. Fontos, hogy az intézmények működése átlátható legyen” – húzta alá az elnök.

Forrás: ÁSZ

Domokos László rámutatott: a kórházi orvosoknak gyógyítaniuk kell a saját sztenderdjeik szerint, a gazdasági egységeknek pedig, azaz a kötelezettségvállalóknak be kell tartani a gazdálkodási szabályokat, a pénzügyi protokollokat. A számviteli, a nemzeti vagyonról, az államháztartásról szóló törvényt a múzeumoktól az önkormányzatokon át, az oktatási intézményektől az egészségügyi intézményekig, mindenkinek feladata betartani. Tehát ezek nem speciális szabályok. “Ha egy ágazatban notórius módon megszegik a törvényeket, azt lehet másként nevezni, mint káosz és anarchia?” – tette fel a kérdést Domokos László.

Az ÁSZ elnöke az interjúban rávilágított: “A világon mindenhol látszik, hogy ezen az egészségügyi területen több pénzre van szükség, mint amennyi mindenkor rendelkezésre áll. Ezért itt állandóak a konfliktusok, tehát erre nincs igazi végleges megoldás, ezt valahogy kezelni kell. Rendet kell tenni, és utána újra lehet gondolni a finanszírozást is. Jelenleg ezt a kezelést kellene javítani, és ezt támogatják az ÁSZ javaslatai” – hangsúlyozta Domokos László.

Segít az ÁSZ: önteszttel is támogatja az ÁSZ a költségvetési szervek, közte a kórházak vezetőit. – Részletek ITT.

ÁSZ elemzés: jelenlegi formájában nem fenntartható az egészségügy finanszírozása

Az egészségügy finanszírozásáról az ÁSZ nemrég elemzést is készített. A 2019. június 28-án publikált tanulmányban az ÁSZ arra a következtetésre jutott, hogy az egészségügyi ellátórendszer és finanszírozása folyamatosan működik, azonban a jelenlegi formájában nem tekinthető fenntarthatónak is. Az ÁSZ az elemzésében rámutat: a fenntartható működést a hatékony ellátási struktúra, a valós költségeken alapuló finanszírozás, valamint az átlátható és hatékony gazdálkodás segítheti elő. Az ÁSZ közpénzügyi megközelítéssel készült elemzése több felvetést is megfogalmazott a fenntarthatóság biztosítása érdekében.

Domokos László: jól szervezett állami sürgősségi ellátás kell legyen a rendszer alapja

Domokos László a Magyar Hírlap 2019. július 11-i számában megjelent interjúban azt hangsúlyozta, hogy a „jól szervezett állami sürgősségi ellátás kell legyen a rendszer alapja, olyan, ami a legelemibb emberi-egészségügyi biztonságot képes garantálni. Ehhez – ritkán mondok ilyet – többletforrás szükséges” – tette hozzá Domokos László. Aláhúzta azt is, hogy „mindannyiunk érdeke, hogy az egészségügyben is olyan gazdasági egységek legyenek, amelyek gazdaságosan, szabályosan működnek – etikus, jó vezetés mellett.”

Az ÁSZ 2019. július 12-én hozta nyilvánosságra jelentését a „vészhelyzeti” betegellátás rendszerének ellenőrzéséről. Az ÁSZ megállapította, hogy folyamatosan elérhető volt a vészhelyzeti betegellátás a 2015-2017 közötti időszakban, azonban nem volt biztosított, hogy a betegek az egészségi állapotuk által indokolt időn belül ellátást kapjanak. Az ÁSZ reprezentatív lakossági véleményfelmérése alapján a szolgáltatást igénybe vevők az ellátás szakmai színvonalával elégedettek voltak, ugyanakkor az ellátáshoz való hozzájutás időtartamát és a tájékoztatás elmaradását problémaként jelezték.