Tavaly több mint tízezerre nőtt a pénzmosás és terrorizmus finanszírozásának gyanújára utaló bejelentések száma. A Kormány most 1409/2019. (VII. 9.) Korm. határozatával döntött a Pénzmosás Elleni Koordinációs Tanács létrehozásáról, mely a tervek szerint ősszel tartja meg alakuló ülését.

A nemzetközi standardok alapján minden állam köteles kijelölni egy központi egységet, amely az ún. „pénzmosás gyanús” bejelentéseket fogadja, azokat elemző-értékelő tevékenysége során megvizsgálja és az elemző-értékelő tevékenysége eredményét bűnüldözési célból továbbítja. A Nemzeti Adó- és Vámhivatalon belül működő Pénzmosás és Terrorizmusfinanszírozás Elleni Iroda felelős Magyarországon azért, hogy a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni fellépés érdekében hivatalból fellépjen. A szakmai iroda operatív elemzését eredményező jelentése szerint tavaly több mint tízezerre nőtt a pénzmosás és terrorizmus finanszírozásának gyanújára utaló bejelentések száma.

A Kormány a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelem kormányzati feladatai végrehajtásának összehangolása és a pénzügyi rendszerek pénzmosás vagy terrorizmusfinanszírozás céljára való felhasználásának megelőzése érdekében – javaslattevő, véleményező vagy tanácsadói tevékenységet végző testületként – létrehozta a Pénzmosás Elleni Koordinációs Tanácsot, mely ősztől kezdi meg szakmai munkáját.

A Tanács egy 19 állandó tagból álló testületként fogja ellátni célkitűzéseit, melynek tagja: a pénz-, tőke- és biztosítási piac szabályozásáért felelős miniszter, a bűncselekmények megelőzéséért felelős miniszter, a külpolitikáért felelős miniszter, az igazságügyért felelős miniszter, a társadalmi és civil kapcsolatok fejlesztéséért felelős miniszter, a szerencsejáték-szervezés állami felügyeletéért felelős miniszter, a kormányzati stratégiák kidolgozásának támogatásáért felelős miniszter, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vezetője, az országos rendőrfőkapitány, az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatója, a Terrorelhárítási Központ főigazgatója, a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ főigazgatója, az Információs Hivatal főigazgatója, a Nemzeti Védelmi Szolgálat főigazgatója, a Szerencsejáték Felügyelet elnöke, a kereskedelmi hatóságként eljáró Budapest Főváros Kormányhivatalát vezető kormánymegbízott, a Magyarország Európai Unió melletti Állandó Képviseletének vezetője és a Központi Statisztikai Hivatal elnöke.

Emellett további delegáltak fognak állandó meghívottként részt venni a Tanács ülésein, a Tanács működési feltétételeiről pedig Varga Mihály pénzügyminiszter és szakmai titkársága fog gondoskodni.