A veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló washingtoni egyezmény (CITES) kiterjesztéséről Genfben folyó tanácskozás résztvevői egyetértettek arról, hogy egyelőre nem tiltják be az elefántcsont-kereskedelmet a belföldi piacokon, köztük a sokat bírált Japánban.

Az illetékes testület úgy döntött, hogy helyette az egyes országok a vadorzás és az elefántcsont illegális kereskedelme elleni megelőző intézkedéseket hoznak és azokat jövőre a CITES állandó bizottsága elé terjesztik.

A CITES 1977-ben vette fel az afrikai elefántot a veszélyeztetett fajok közé, 1989-ban betiltotta az elefántcsont nemzetközi kereskedelmét, de engedélyezte, hogy az afrikai államok eladják elefántcsontkészletüket Japánnak és Kínának. A tilalom nyomán számos ország, köztük az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, legutóbb Kína és Szingapúr betiltotta a belföldi kereskedelmet is.

A genfi tanácskozáson 10 ország, köztük Kenya és Elefántcsontpart el akarták érni az elefántcsont-kereskedelem teljes tilalmát, míg mások, köztük Botswana, Namíbia, a Dél-Afrikai Köztársaság és Zimbabwe a tilalom lazítására tett javaslatot. Utóbbiak azzal érveltek, hogy nőtt az elefántpopuláció területükön.

A CITES egy közelmúltban bemutatott tanulmánya szerint az orvvadászat még mindig súlyosan fenyegeti az Afrikában élő elefántok hosszú távú túlélését. Szakembereik tavaly 1235 elefánt tetemét vizsgálták meg Afrikában, közülük 520 illegális vadászat áldozata volt.

A tanulmány emlékeztetett arra, hogy száz év alatt az elefántok száma mintegy 12 millióról mindössze négyszázezerre csökkent, eközben ugyanezen idő alatt Afrika népessége tízszeresére, 1,2 milliárd főre nőtt. Az orvvadászok 2011-ben ölték meg a legtöbb állatot, az afrikai elefántok mintegy 10 százalékát. Azóta ez az arány jelentősen csökkent, de még mindig magas.