Merevlemez ismeretek

2019.07.23. DVDolcson.eu

A merevlemez, azaz „hard disk drive” angolul, rövidítve csak HDD-ként ismert. Ez a legközismertebb adattároló berendezésünk. A rábízott adatokat kettes számrendszerben, egy mágnesezhető réteggel bevont forgó lemezen tárolja. (X)

Működés és felépítés

A forgó lemez fölött mozgatja az író/olvasó fejet, ami segítségével dolgozik az adatokkal. A lemezek állandóan pörögnek, forgási sebességük ”revolutions per minute”, azaz rpm-ben meghatározható. Ez a legtöbbször 5400-7200, de már 10000-15000 rpm-es modellek is vannak. A lemez folyamatos pörgésének köszönhetően adja ki működése közbe a folyamatos zajt.

A merevlemezek állhatnak egy vagy több lemezből is. Mindkét oldalát képesek adattárolási szempontból kihasználni. A lemezekhez általában két fej tartozik, egy alul és egy felül. A HDD-k lemezét azonos központú, de különböző sugarú körök alkotják. Ezek a sávok, melyeket tovább lehet bontani szektorokra, majd clusterekre. Ezeket végül a legkisebb címezhető egységnek nevezhetjük a HDD-ben.

Tulajdonságok

A merevlemez fő meghatározói a tárolókapacitás, az írási és az olvasási sebesség, valamint a csatolófelület. A csatolófelület típusa dönti el, hogy a HDD belső vagy külső működési rendszerű. A belsők az IDE kábelt, a külsők az USB portot használják a csatlakozáshoz.

A tárolókapacitás meghatározza, hogy a winchester mennyi adat tárolására képes. Kezdetben ezek csak pár megabájt volt, mára már a több TB-os küszöböt is átléptük. Az írási és olvasási sebességet nagyban befolyásolja a lemez pörgési sebessége. Ezt a sebességet továbbá befolyásolja a tárolt adat mennyisége és felbontása, valamint az is, hogy a számítógép rendelkezik-e gyorsító tárral.

Egyéb fogalmak

A felhasználás szempontjából jelentőséggel bír még a partícionálás. Ennek során tudjuk az operációs rendszert és annak programjait a személyes dokumentumainktól eltérő helyen tárolni. Ezt a formatálás segítségével alakíthatjuk ki, melynek folyamán kialakítjuk az eszköz fájlrendszerét is.

A merevlemezek egyik legnagyobb veszélyforrása töredezettség. Ez nem fizikai, hanem logikai töredezettséget jelent a gép számára, ami zavarja annak működését. Ennek kiküszöbölése céljából időnként töredezettségmentesítő programok használata javasolt. Az ebből a szempontból kezeletlen gép lassúvá válik.

A HDD az SSD megjelenése ellenére is még mindig a legbiztonságosabb adattárolónak nevezhető. Fizikai sérülés előfordul, ilyenkor általában az író és az olvasó fej sérül. De a lemezen tárolt adatok még törlés esetén is újra előhívhatóak. Annyira biztonságosan tárol, hogy végleges megsemmisítéshez erre specializálódott vállalkozást kell keresnünk. A merevlemezeken tárolt személyes adataink biztonsága felől nyugodtan lehetünk.

Érdemes megnézni a DVDolcson.eu webshop merevlemez kínálatát, számos akciókkal várják a vásárlókat!

  • kapcsolódó anyagok
PR