A mesterséges intelligencia és a robotika lesz a befektetések jövője?

2019.07.26. szendreiadam.hu

A mesterséges intelligencia több területen van jelen az életedben, mint gondolnád. Vegyük például azokat az ajánlásokat, amiket a zenékkel és filmekkel kapcsolatban kapsz, ezeket ugyanis a szokásaid alapján válogatja neked össze egy mesterséges intelligencia (AI). De említhetnénk akár a Google keresési javaslatait is, ami mögött szintén az AI áll.

A mesterséges intelligencia tehát szerves része a mindennapoknak, még ha ezzel nem is vagyunk mindig tisztában, és a robotika is egyre nagyobb teret nyer a művégtagok készítésétől az önjáró porszívóig. A kérdés ezek után logikusan adódik: vajon jó ötlet egy ilyen cégbe befektetni?

A mesterséges intelligencia és a robotika egyre több területen jelenik meg

Tény, hogy a modern technológia egyre fontosabb szerephez jut az élet számtalan területén. Az előrejelzések szerint a gyártóüzemekben 2030-ra a munkáknak már csak a 35%-át végzik majd kézzel az automatizálás miatt. De gondolhatunk az orvostudományra vagy éppen a fogyatékkal élők életminőségének javítására is, ahol a mesterséges intelligencia és a robotika sikerrel alkalmazható.

Ezek után nem csoda, hogy gombamód szaporodnak az olyan start-up cégek, amik erre a hullámra ülnek rá. Sajnos azonban egy részük előbb megbukik, minthogy előrukkolna valamiféle használható termékkel, ami egyben arra is figyelmeztethet mindenkit, hogy ne vágjon bele ész nélkül egy-egy ilyen befektetésbe, mert nagyot bukhat rajta.

Az intő példák ott vannak előttünk

Mielőtt úgy döntenél, hogy az összes megtakarításod mesterséges intelligenciával és robotikával foglalkozó cégekbe helyezed, érdemes emlékeztetni magad két nagy „lufira” is. Az egyik az úgynevezett dotcom válság, a másik a kriptovaluták. Mindkét esetben egy olyan mániáról volt szó, ami addig hízlalta magát valós teljesítmény nélkül, amíg a végén kipukkadt.

Vagyis jó, ha tisztában vagy vele, hogy nem minden arany, ami fénylik, azaz amire sokan ráugranak, még nem garantálja a hosszú távú sikert.

Hogyan fektethetsz be a mesterséges intelligenciába és a robotikába?

Ha mégis ebben a két területben látod a jövőt, akkor először is szükséged lesz egy értékpapírszámlára, ugyanis a befektetéseket értékpapírokon keresztül hajthatod végre. Ha ezzel megvagy, akkor több lehetőség is áll előtted.

Az egyik, hogy egyedi részvényeket vásárolsz. Vagyis kiválasztasz egy tetszőleges céget, és elkötelezed mellette magad, ami egyben magas kockázatot is jelent. Azaz érdemes itt is egy portfóliót összeállítanod, így nem egyetlen vállalton múlik a pénzed sorsa.

A másik megoldás, ha olyan speciális befektetési alapokat keresel, amik a robotika és a mesterséges intelligencia területén működő cégekkel foglalkoznak, így nem neked kell kialakítanod a portfóliót. Emellett választhatod az ETF-eket is, amikkel már egyetlen darab vásárlása esetén egy viszonylag diverzifikált befektetésre tehetsz szert.

  • kapcsolódó anyagok
PR