A Fővárosi Főügyészség 15 személlyel szemben nyújtott be vádiratot, a vádlottak között az ingatlanügyleteket támogató önkormányzati képviselők és az azokat nem ellenző jegyzők találhatók.

A vádirat lényege szerint az elidegenítést támogató képviselők az alábbi ingatlanügyleteknél megsértették a kötelező versenyeztetésre vonatkozó törvényi, illetve a vételárképzésre vonatkozó önkormányzati rendeleti szabályokat, így reális esélye volt annak, hogy az önkormányzatot vagyoni hátrány éri, amely azonban a vádlottak magatartásán kívüli okból elmaradt.

A vagyonügyekért felelős alpolgármester előterjesztése alapján a képviselő-testület 2003 májusában a VI. kerület, Jókai utca 10. szám alatti ingatlan elidegenítéséről döntött egy cég részére. A cég 5 millió forint közvetlen megfizetését és a bérleti jogok megváltását vállalta. Az értékesítést egyes képviselők úgy támogatták, hogy kritika nélkül elfogadták a vevő által készíttetett, egyébként anonim értékbecslést. A határozat alapján az adásvételi szerződést az önkormányzat és a cég megkötötte. 2004 októberében a vagyonügyekért felelős alpolgármester előterjesztése alapján a képviselő-testület arról határozott, hogy mivel a vevő nem tudott megegyezni a bérlőkkel, emiatt az adásvételi szerződést az önkormányzat felbontja, és arról is döntöttek a képviselők, hogy az ingatlan egy részét az önkormányzat eladja a korábban is vevőként eljárt cégnek. Ennél az ügyletnél a már kifizetett 5 millió forint foglalóként szerepelt, és a cég közel 130 millió forintos felújítási kötelezettséget is vállalt. A határozat alapján az önkormányzat és a cég az ingatlanrészekre két adásvételi szerződést is kötött. A vevő nem teljesítette a felújítási kötelezettségét, ezért végül a szerződéseket felbontották, így a vagyoni hátrány nem következett be. A vádirat szerint a vádlottak többsége által veszélyeztetett érték 58,5 millió forint, ennyivel értéken alul került volna eladásra az ingatlan, a veszélyeztetett érték 2 vádlott esetén 49,7 millió forint.

A Fővárosi Főügyészség a Pesti Központi Kerületi Bíróság előtt tizenöt személlyel szemben részben különösen nagy, részben jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének kísérlete miatt emelt vádat.

Az egykori alpolgármestert korábban jogerősen hűtlen kezelés bűntette miatt elítélték más terézvárosi ingatlanok elidegenítésével kapcsolatban, ezért ellene – a bűncselekményi egységre figyelemmel – perújítási eljárás folyik, egyes vádlottakat korábban ilyen ügyletek miatt hanyag kezelésben mondtak ki bűnösnek, így az újabb vádemelésnek nem volt eljárási akadálya.