Az Európai Bizottság keresetet indít az Európai Unió Bíróságán Magyarországgal szemben a cigarettára előírt minimális uniós jövedéki adómérték alkalmazásának elmulasztása miatt – közölte az uniós bizottság.

A tájékoztatás szerint Magyarországnak 2017. december 31-ig tartó átmeneti időszak állt rendelkezésére, hogy fokozatosan emelje a cigarettára kivetett jövedéki adót, amíg az eléri az előírt küszöbértéket. A Magyarország által alkalmazott jövedéki adómérték azonban jelenleg sem éri el az uniós küszöbértéket, ami torzítja a más tagállamokkal fennálló versenyt, és ellentmond az uniós egészségvédelmi politikának – írták.

Az Európai Bizottság arra emlékeztetett, hogy január végén felszólító levelet küldött Magyarországnak, amelyet június elején indokolással ellátott vélemény követett, de Magyarország nem tett eleget a felszólításoknak, ezért indítanak eljárást.

Kiemelték, a közös uniós szabályozás megköveteli a tagállamoktól, hogy az alkalmazandó súlyozott kiskereskedelmi átlagár legalább 60 százalékának megfelelő, de 1000 cigarettánként legalább 90 euró összegű jövedéki adót vessenek ki a cigarettákra.