Az egészségipar mellett a szépségiparban is egyre többet használt, különleges és sokoldalú alapanyag a méhpempő. Sokan fogyasztják, hiszen széles körű gyógyhatása igen figyelemre méltó, de külsőleg alkalmazva talán kevesebbet hallunk eme csodálatos ajándékáról a természetnek. (X)

Mi is tulajdonképpen a méhpempő?

Nem más, mint a méhek “anyateje”. A dolgozó méhek – herék – garatmirigy váladéka, a méhkirálynő és a kis méhecskék eledele életük első napjaiban. Fehérjét, zsírsavakat, enzimeket, egyszerű cukrokat, prohormonokat és esszenciális aminosavakat tartalmaz. Már több mint 50 éve a vizsgálatok középpontjában van, teljeskörűen talán még fel sem tudták mérni, mennyi jótékony hatással bír.

Ami már az ókori egyiptomi nők között ismert volt, ma már bizonyított. Az arc bőrének ápolásában – sejtregeneráló, antibakteriális tulajdonságának köszönhetően – rendkívül hatásos. Kisimítja a ráncokat, megújítja a hámszövetet, ezáltal a bőr ragyogóvá, rugalmasabbá, élénkké válik. Megtisztítja a pattanásos, gyulladt bőrt, és hidratálja is egyben.

Íme pár recept, amelyet házilag elkészíthetünk

Ahogy más kozmetikumok esetében, úgy a méhpempős arcpakolások esetében is mindig a saját bőrünknek – normál, száraz, zsíros, ráncos – megfelelő összetételű keveréket célszerű alkalmaznunk. Egyszerűen keverhetjük meglévő hidratáló arckrémünkhöz, de nagyon egyszerű elkészíteni házilag is egy valóban hatékony elegyet.

FONTOS a 100%-ban tiszta méhpempő használata! Ilyen a Mannavita által forgalmazott termék is, amely adalék- és tartósítószer-mentes, csodálatos kis üvegcsébe zárva.

A többi hozzávaló is könnyen beszerezhető, általában akad is otthon. Ilyenek például a méz, a tojás, az olívaolaj, a tej, a kamilla tea, stb.

1. Normál bőr esetén

Az alap mindig 1 gramm méhpempő, ehhez adjunk 1 tojássárgáját, valamint egy kiskanál olíva olajat, vagy adjunk a méhpempőhöz 1 kiskanál tejet, 1 kiskanál mézet és 2 kiskanál erősre főzött kamilla teát.

2. Ha zsíros a bőrünk

adjunk a méhpempőhöz 1 kiskanál aloe vera gélt vagy 2 kiskanál uborkalét és 1 kiskanál agyagot, de lehet az alaphoz 1 kiskanál friss paradicsompürét is keverni.

3. Ha inkább száraz az arcunk

2 kiskanál tejet, 1-1 kiskanál mézet és búzakorpát adjunk a méhpempőhöz vagy 1-1 kiskanál narancslevet és friss tehéntúrót.

4. Idősebbeknek

az 1 gramm méhpempőhöz 1-1 kiskanál olívaolaj és méz mellett tehetnek a keverékbe rozslisztet vagy avokádópürét, szintén egy kiskanállal.

Pontos recepteket és fontos információkat a használatáról találhatunk még rengeteget. Nagyon fontos a tiszta, minőségi alapanyag beszerzése, illetve azon eszközök is, amelyekkel készítjük az arcmaszkot.

A méhpempő soha ne érintkezzen fémmel, mert rontja a minőségét, használjunk inkább fa vagy műanyag kanalat!

A hatóidő – recepttől függően lehet 25-50 perc is – lejárta után alaposan, bő langyos vízzel mossuk le arcunkat, dekoltázsunkat.

Amennyiben tudomásuk van arról, hogy bármilyen méhekkel kapcsolatos allergiától szenvednek, egészen kicsi mennyiséget tegyenek csak a bőrükre, és figyeljék az esetleges kiütések megjelenését bőrükön!

Az őszi-téli hónapokban még fontosabb arcbőrünk hidratálása, hiszen a csípős, hideg levegő és a fűtés miatt a benti száraz levegő fokozottan igénybe veszi azt!