Elsődleges feladata a bíróságoknak, így a Kúriának is a közbizalom megteremtése, a szakértelem biztosítása és a gyors ítélkezés előmozdítása – mondta Darák Péter az Országgyűlés Igazságügyi bizottságának ülésén, 2019. november 6-án. A szakbizottság a Kúria elnökének a Kúria jogegység biztosítása és az önkormányzati normakontroll körében elvégzett 2018. évi tevékenységéről elkészített országgyűlési beszámolóját vitatta meg.

Képviselői kérdésre a legfőbb bírói fórum vezetője kifejtette, a valódi alkotmányjogi panasz intézményének bevezetésének egyik hatása, hogy a bírósági döntésekben az alkotmányos szempontokat fokozottabban veszik figyelembe. Ugyanakkor a gyakorlat azt mutatja, hogy az Alkotmánybíróság nem fölérendelt intézménye a rendes bíróságoknak, a joggyakorlat kialakítása továbbra is a rendes bíróságok feladata.

Szintén képviselői, az új törvénykönyvek és perrendtartási kódexek bevezetésével kapcsolatos kérdésekre válaszolva Darák Péter rámutatott, hogy a joggyakorlat-elemzések lezártát és a szakmai fórumok munkájának befejezését követően lesz világos, hogy a szabályok alkalmazása közben felmerült kérdések jogértelmezéssel vagy jogalkotással válaszolhatók meg.  Mindazonáltal a Kúria elnöke szerint például az új Ptk. vizsgálata azt mutatja, hogy a joggyakorlatban felmerült problémák jelentős része jogértelmezés útján orvosolható.

A bizottság 11 igen, 0 nem és 0 tartózkodás mellett egyhangúlag támogatta a beszámoló elfogadását. A legfőbb bírói fórum vezetőjének beszámolója ITT elolvasható.