Az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI) 622 millió forint jogdíjat fizet ki több mint 36 ezer magyar és külföldi előadóművésznek. A most lezárt audiovizuális nagyfelosztás eredményeként a legmagasabb jogdíj megközelíti a kétmillió forintot, a tíz legmagasabb jogdíjban részesülő előadóművész együttesen közel 15 millió forintot kap műsoraik 2018-as felhasználása után.

Televíziós ismétlések: szinte kizárólag magyar előadóknak fizetnek ki több mint 280 millió forintot

A jogdíjak 5414 különböző, tavaly ismételt műsor adatai alapján kerültek felosztásra.

A tárgyévben a jogdíjfelosztás eredményeként 14 színész jogdíja haladta meg az egymillió forintot, és további 500 előadó kapott 100 000 forintnál is magasabb jogdíjat. A legmagasabb jogdíj csaknem 2 millió forint. A 9443 jogdíjban részesülő előadó 99,5 százaléka magyarországi állandó lakóhellyel rendelkezik.

Ettől az évtől kezdve nemcsak az MTVA, hanem a Comedy Central csatornái után is beszedi és felosztja az EJI a jogdíjat. A jogdíjfelosztás alapjául szolgáló adatokat az iroda előzetesen hozzáférhetővé tette honlapján, az adatok ellenőrzésének lehetőségével több mint 1 500 előadóművész élt.

25 százalékkal több jogdíj a televízióban sugárzott filmek és szinkronok után

Az eredményes jogdíj érvényesítés révén a felosztott jogdíj jelentősen, 25 százalékkal bővült és meghaladta a 255 millió forintot. Az EJI hárommillió percnyi film-adatot dolgozott fel, amelynek eredményeként ezerötszáz olyan előadóművész is részesült a jogdíjból, akik a filmek magyar nyelvű szinkronos változatának létrehozásában közreműködtek. Az idei évtől kezdve a televíziós sorozatok főszereplői mellett már a további szereplők is részesülhetnek jogdíjban.

Első alkalommal kerültek kifizetésre a Deezer által fizetett jogdíjak is: van olyan magyar előadó, aki csaknem 900 000 forintot kap

A Deezer azt követően kötött egyezséget az EJI-vel, hogy a Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítéletében megállapította a Deezer jogsértését. A jogdíjfelosztás a 2012 szeptemberétől 2018 májusáig terjedő időszakot öleli fel. Az egyesület 300 millió elhangzás adatait dolgozta fel, amelyek között volt olyan dal is, amelyet az említett időszakban közel ötszázezer alkalommal hallgattak meg, a legnépszerűbb magyar felvételt pedig 150 ezerszer játszották le. A tíz legnépszerűbb magyar dalt együttesen 1,5 milliószor hallgatták meg.

_________________________________________________________________________________

Az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesületről (EJI)

Az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület a zenészek, színészek, táncosok, artisták jogait érvényesítő egyesület, amit az előadók hoztak létre. A televíziók, rádiók és más felhasználók jogdíjat fizetnek az előadóknak felvételeik felhasználásáért. Ezt a jogdíjat Magyarországon minden hazai és külföldi előadó nevében az EJI szedi be és fizeti ki részükre. Az EJI-nek