Te fogtál már a kezedben valódi szakácskést? Miben különbözik egy ilyen professzionális kés a többi, nem hosszú használatra tervezett késtől? Egyáltalán szükséged van egy ilyen késre a hétköznapokban? Mindenesetre egy jó kés kiválasztása összetett feladat. (X)
Mi alapján válassz szakácskést?
Amikor eldöntöd, hogy profi szakácskéssel szeretnél az otthonodban is dolgozni, az alábbi szempontokat érdemes figyelembe venned:
Milyen munkára használod: nem mindegy tehát, hogy csak alkalomadtán ragadsz kést egy-egy fogás elkészítéséhez, vagy minden nap használod azt. Otthoni használatra igazából pár darab késre lehet szükséged: kenyérvágó kés, zöldség szeletelő és hámozó kés. Mindennapos használat esetén érdemes egy komolyabb, jó minőségű szakácskést választani, ami időtállóbb, és a kezed számára is kényelmesebb a fogása, súlya miatt.
Kényelmi szempont: a markolatot és a penge élét megvizsgálva kell eldönteni, hogy mennyire esik kézre az adott kés, hiszen a legjobb szakácskés mindig olyan, mintha a használó kezének meghosszabbítása lenne; tehát tökéletes a kiegyensúlyozottsága, és a markolat hőállósága is megfelelő.
Tisztíthatóság: általában a legtöbb kés tisztítása egyszerű, azonban vannak olyan pengék, amelyek máshogyan futnak a markolatba, pl. van bennük mélyedés. Ezeket nagyobb körültekintéssel kell tisztítani, a mélyedést is külön kipucolni. Vannak olyan típusú kések, amelyeket mosogatógépbe is tehetsz.
A szakácskések karbantartásának alapszabályai
- Soha ne hagyd a pengét vízben állni – habár a pengék legtöbbször rozsdamentesek, a vizet hosszú időn keresztül nem jól tolerálják, elkezdenek rozsdásodni.
- Ne használj mosogatószert.
- A penge gyengén vizes szivaccsal történő tisztítása után azonnal szárítsd meg a kést egy konyhai törlő segítségével.
- Pormentes fiókban vagy késtartóban tárold a késeidet.
- Rendeltetésüknek megfelelő funkcióban használd a különböző késeket, így növekszik a pengék élettartama.
Konyhai praktikák a szakácskésekhez
1. A szakácskés pengéjének fénye idővel elhalványodhat. Ezt a ragyogást fehér ecetes áttörléssel lehet újra elérni.
2. A krumpliban található keményítő segít a rozsda távol tartásában, így egy félbevágott burgonyával átkenve a penge víztaszítóvá, s ezáltal ellenállóbbá válik a rozsdának is.
3. Soha ne szárítsd a pengét a levegőn, hiszen életlenné és idővel rozsdássá teszi a pengét.
+1 A citromos vízzel történő áttörlés segít eltávolítani a fekete foltokat a pengéről, amelyek a használat során keletkeznek.
Válassz egy jó szakácskést a Chefs.hu webáruházban!