Technikai törvénymódosítást kezdeményezett a honvédségi adatkezelést érintően a Honvédelmi Minisztérium (HM). A törvénymódosításra azért van szükség, hogy ezzel is erősítsék Magyarország védelmét és biztonságát.

A HM közleménye szerint az erről szóló javaslat – amely már az Országgyűlés előtt van – semmilyen érdemi változást nem jelent a hadkötelezettség, az önkéntes tartalékosok vagy a behívhatóság korhatárának tekintetében. Továbbra sem lesz sorköteles katonaság – szögezték le.

A javaslat kizárólagos célja, hogy Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH KIKNYP) a hadköteles nyilvántartás részeként békeidőszakban és különleges jogrendben is automatikus személyi és alkalmassági adatokkal rendelkezzen minden hadköteles magyarországi lakóhellyel rendelkező, magyar állampolgárságú férfiról. “Ez Magyarország biztonsága szempontjából alapvető és mindannyiunk érdeke” – fogalmaztak.

Hozzátették: az állampolgárokat ez semmilyen módon nem érinti, semmilyen személyes adatszolgáltatásra, orvosi vagy egyéb vizsgálatra nincs szükség, kizárólag a Magyar Honvédség számára jelöl ki technikai, adatkezelési feladatokat. A törvényjavaslat kizárólag a különleges jogrend esetére történő felkészülést szolgálja.