Milan Kundera, a Párizsban élő világhírű cseh író visszakapta cseh állampolgárságát, amelytől az 1970-es évek végén fosztotta meg a csehszlovák kommunista rendszer – közölte a Právo című cseh napilap keddi kiadásában.

A cseh állampolgárság odaítéléséről szóló hivatalos levelet a kilencvenéves írónak november 28-án párizsi lakásában adta át Petr Drulák cseh nagykövet.

“Egyszerű, nemzeti zászló és himnusz nélküli esemény volt” – nyilatkozta a diplomata a Právónak. Elmondása szerint Kundera őszintén örült, hogy újra cseh állampolgár.

Kundera, aki a hatvanas években elsősorban A lét elviselhetetlen könnyűsége című regényével szerzett magának nemzetközi hírnevet, támogatta a prágai tavaszként híressé vált 1968-as reformfolyamatot. 1975-ben emigrált Franciaországba.

1979-ben A nevetés és felejtés könyve című regénye miatt megfosztották cseh állampolgárságától, két évvel később francia állampolgár lett, feleségével Párizsban él.

Andrej Babis cseh miniszterelnök tavaly őszi látogatása alkalmával találkozott a Kundera házaspárral és felajánlotta, hogy segít visszaszerezni cseh állampolgárságukat. Babis csehországi látogatásra is meghívta az írót és feleségét.

Milan Kundera csak az 1989-es rendszerváltás után látogathatott el újra szülőhazájába, Csehországba. Néhányszor járt még az országban, ám soha semmiféle nyilvános rendezvényen nem jelent meg.