Uniós jogot sért a gázüzemű berendezésekre vonatkozó magyar szabályozás - Kötelezettségszegési eljárás indult hazánk ellen

2019.12. 4. Jogi Fórum / Európai Bizottság

Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indít 5 tagállam ellen a gázüzemű berendezésekre vonatkozó harmonizált uniós termékszabályok be nem tartása miatt - felszólító levelet küld Észtországnak, Görögországnak, Magyarországnak, Máltának és Szlovákiának, mert nem teljesítették a gáz halmazállapotú tüzelőanyag égetésével üzemelő berendezésekre vonatkozó harmonizált uniós szabályok (2016/426 rendelet) szerinti kötelezettségeiket.

A rendelet meghatározza azokat a követelményeket, amelyeket minden egyes gázüzemű berendezésnek teljesítenie kell ahhoz, hogy forgalomba hozható legyen, valamint egyértelmű kötelezettségeket állapít meg a gazdasági szereplők és a nemzeti piacfelügyeleti hatóságok számára. A rendelet értelmében a tagállamoknak 2017. október 21-ig kellett volna tájékoztatniuk a Bizottságot a gáz halmazállapotú tüzelőanyagként területükön alkalmazott gáztípusokról és a megfelelő hálózati nyomásokról.

Az említett öt tagállamnak mostantól két hónap áll rendelkezésre, hogy reagáljanak a Bizottság felvetéseire. Válasz hiányában a Bizottság indokolással ellátott vélemények küldéséről határozhat.

  • kapcsolódó anyagok
EURÓPAI UNIÓ JOGA
EURÓPAI BIZOTTSÁG
EURÓPAI UNIÓ
KÖTELEZETTSÉGSZEGÉSI ELJÁRÁS