Az etikai veganizmus filozófiai hit, amelyet megillet a törvény védelme a diszkriminációtól – mondta ki ítéletében múlt héten egy brit bíróság.

“Teljesen meg vagyok győződve arról, hogy az etikai veganizmus filozófiai hitet jelent”, és mint ilyen a 2010-es egyenlőségi törvény hatálya alá esik – hangsúlyozta ítéletében Robin Postle, a norwichi munkaügyi bíróság bírája.

Az etikai vegánok a veganizmust filozófiának, életmódnak, elvek összességének tartják, nem csupán étrendnek. Az etikai vegánok nem fogyasztanak semmilyen állati eredetű élelmiszert, nem hordanak vagy vásárolnak gyapjúból vagy bőrből készült ruházatot, nem vásárolnak olyan kozmetikai cikkeket, amelyeket állatokon teszteltek.

Az ügyet Jordi Casamitjana terjesztette a bíróság elé, aki azt állítja, hogy etikai vegán volta miatt bocsátotta el állásából a Kegyetlen Sportok Elleni Liga nevű állatjóléti szervezet, amikor a férfi felfedte, hogy a szervezet olyan cégek nyugdíjalapjaiba fektet be, amelyek részt vesznek állatkísérletekben. Egykori munkaadója viszont azt állítja, hogy durva kötelességmulasztás volt az elbocsátás oka.

Casamitjana közölte, hogy felhívta főnökei figyelmét a nyugdíjalapi befektetések helytelenségére, és amikor semmi nem történt, munkatársait is tájékoztatta, ekkor menesztették.

Az állatjóléti szervezet nem vitatja, hogy az etikai veganizmust védelem illeti.

Casamitjana elbocsátásának jogosságáról később fog dönteni az illetékes bíróság.

“Nagyon, nagyon elégedett vagyok, és remélem, hogy valamennyi vegán, aki támogatott engem, úgy érzi, hogy helyesen használtuk fel kicsiny anyagi támogatásukat, és minden vegán javát fogja szolgálni az ítélet” – mondta a BBC-nek Casamitjana, hozzátéve, hogy sokan támogatták őt közösségi finanszírozással.

A magát etikai vegánnak tartó 55 éves londoni férfi hite tükröződik mindennapjaiban: nem száll buszra, inkább gyalogol, és még azt is megpróbálja elkerülni, hogy véletlenül összeütközzön rovarokkal – olvasható a BBC News honlapján.