A nemzetközi adózás területén a világszerte bevezetett reformok, illetve a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) digitális gazdaság adóztatását célzó erőfeszítései elbizonytalanítják a vállalatokat – derül ki az EY hétszáz adóvezető megkérdezésével készült globális felméréséből. A legtöbben a transzferárazás területén számítanak lényegesen több ellenőrzésre és bírságra.

Tíz számviteli vezető közül csaknem nyolc (79%) bizonytalannak tartja a mai nemzetközi adókörnyezetet, 42 százalékuk ráadásul „jelentősen” vagy „rendkívüli mértékben” kockázatosnak látja a kialakult helyzetet. Az adózással kapcsolatos aggodalmak három fő oka a hatóságok közötti fokozott információmegosztás, a nyilvánosságra hozott adatok miatti reputációs kockázat, valamint a következetesség hiánya az adóhatóságokkal folytatott kommunikáció során. A legkritikusabb területnek az árumozgások (64%), a csoporton belüli pénzügyi szolgáltatások (41%) transzferárazását tartják a megkérdezett vezetők. Érdekes, hogy ehhez képest a hozzáadottérték-adót (HÉA) vagy áru- és szolgáltatásadót (GST) csak a vezetők egyharmada véli kockázati szempontból kritikusnak.

„A transzferár-szabályozás továbbra is kiemelt figyelmet kap a multinacionális vállalatok ellenőrzése során, az adóhatóságok ugyanis nem elégedettek a cégcsoportok gyakorlatával. Ennek egy példája a digitális gazdaság adóztatását célzó OECD-projekt, amely szerint a gazdaság technológiai fejlődése bizonyos körülmények között szükségessé teheti a transzferárazási alapelvek jelentős újragondolását is” – mondta Lipták Zoltán, az EY partnere, akinek irányításával az elmúlt tizenkét évben tizenegy alkalommal választotta az év transzferár-tanácsadó vállalatának az EY-t a tekintélyes nemzetközi adóügyi magazin, az International Tax Review (ITR).

„A felsővezetők prioritási listájának élén kell szerepelnie az alkalmazott értéklánc-modellek és transzferárazási stratégiák rendszeres felülvizsgálatának. A jövőben többek között érdemes gyakrabban előzetes ármegállapítási eljárást indítani (APA), hiszen ezzel a kockázatkezelési módszerrel a vállalatok döntő többsége elégedett” – tette hozzá Lipták Zoltán.

A megkérdezett vezetők 82 százaléka az utóbbi három évben tapasztalt problémákat a transzferárazásban, amelyek ötből három esetben vitához, kettős adóztatáshoz vezettek. A jövőben ezért lényegesen több és szofisztikáltabb ellenőrzésre és bírságra számítanak ezen a területen – derül ki az EY felmérésből.