Tavaly mintegy 8,3 milliárd forint bírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), a versenykorlátozó magatartás miatt kirótt bírságok összege megközelítette a 3,4 milliárd forintot, míg a fogyasztóvédelmi ügyek bírsága csaknem 4,9 milliárd forint volt – közölte a versenyhivatal csütörtökön.

A GVH közleményéből kiderül, a versenyhivatal tavaly a fogyasztóvédelmi jogsértéseket a korábbi évekhez képest szigorúbban büntette, így a bírságok nagysága utolérte a kartellügyekben kiszabottakét.

Egy évvel korábban, 2018-ban a fogyasztóvédelmi ügyek büntetése 462 millió forintot tett ki, míg a  versenykorlátozó magatartások miatt kiszabott bírság összege meghaladta az 5 milliárd forintot.

A GVH a közleményében kiemeli, hogy tavaly év végén több kartellvizsgálatot is eredményesen zárt, összesen három milliárd forintnyi bírság kiszabásával. A GVH-val együttműködő vállalkozásokra minden ügyben – együttműködésüknek köszönhetően – jelentősen csökkentett összegű (összesen csaknem másfél milliárd forinttal alacsonyabb) bírságot szabott ki a hatóság. Ezzel a hivatal ismét azon törekvését hangsúlyozza, hogy a piacok megtisztulását kívánja segíteni az engedékenységi politika és az egyezségi eljárás eszközeivel.

Az engedékenységi politika a saját jogsértésüket feltáró vállalkozásoknak, míg az egyezségi eljárás a jogsértést elismerő, jogorvoslati jogukról lemondó cégeknek jelent bírságkönnyítést – ismerteti a versenyhivatal.