Ha a járvány következtében a vállalkozások jelentős bevételtől esnek el idén, lehetőségük van meghatározott adófizetési kedvezményeket is igénybe venni. Jelen cikkünkben a részletfizetési, fizetési halasztási, valamint az adóelőlegmérséklési szabályokat mutatja be a Lakatos, Köves és Társai Ügyvédi Iroda.

Közeledik a május végi határidő a lezárandó gazdasági év társasági adó bevallására és megfizetésére. A koronavírus okozta nehéz gazdasági helyzetben a vállalkozásoknak javasolt minél hamarabb tervezni és kalkulálni, hogy ez az adófizetési kötelezettség (a többi adóval együtt) súlyos pénzügyi megterhelést jelent-e számukra. Az adóeljárási szabályok bizonyos körben lehetővé teszik a vállalkozások adófizetési terheinek enyhítését, mely időleges megoldásként szolgálhat a negatív gazdasági hatások tüneti kezelésére: a cégek elsődlegesen részletfizetést és adófizetési halasztást kérhetnek az illetékes adóhatóságtól – mondta Kántor Balázs, a Lakatos, Köves és Társai Ügyvédi Iroda ügyvédje, adótanácsadója.

Ezek a fizetési kedvezmények nemcsak társasági adóra, hanem általános jelleggel – bizonyos kivételekkel – minden adónemre fennállnak (így iparűzési adóra is), azonban nem járnak automatikusan, engedélyezésükhöz törvény által meghatározott feltételeknek kell megfelelni:

  • az adott társaságnak a fizetési nehézség nem felróható, illetve mindent megtett annak érdekében, hogy a fizetési nehézséget elkerülje;
  • a fizetési nehézség átmeneti jellegű, az adót későbbi időpontban valószínűsíthetően meg tudja majd fizetni.

A Lakatos, Köves és Társai Ügyvédi Iroda szakértője felhívja a figyelmet, hogy:

A fizetési nehézség fennállását a társaságnak kell bizonyítani, így nem feltétlenül elegendő a járványhelyzetre való hivatkozás, hanem adott esetben számításokkal, pénzügyi adatokkal, üzleti tervvel is célszerű alátámasztani a kérelmet, az adóhatóság ugyanis megkövetelhet ilyen jellegű alátámasztó dokumentumokat, adatokat.

A kérelmet már fennálló adótartozásra lehet benyújtani, például a fizetési kedvezmény a 2019. naptári évre vonatkozó társasági adóra csak a májusi határidőt követően kérelmezhető, miután a NAV nyilvántartásba vette a bevallott adóösszeget.

A kérelem benyújtása illetékköteles, illetve pótlékfizetési kötelezettséget is von maga után (így, ha az adóhatóság engedélyezi a fizetési könnyítést, főszabály szerint a jegybanki alapkamat mértékével egyező pótlékot kell fizetni a részletfizetés, fizetési halasztás idejére). A vállalkozásoknak tehát ezekkel a költségekkel is számolnia kell.

Egyes adónemeknél (mint a társasági adó és az iparűzési adó) adóelőleg-fizetési kötelezettség is terheli a cégeket. Az előleg mérséklésére szintén van lehetőség (a fentiekben részletezett kérelemtől függetlenül), ha az adott cég előzetes számításai alapján 2020-ban kevesebb adót kellene fizetnie majd, mint azt a megelőző év adatai szerint előzetesen meghatározta.

Társasági adó esetében a 2020. naptári évre vonatkozó előlegfizetési kötelezettség 2020. júliustól áll fenn, így a kérelem a NAV-hoz ezt megelőzően is benyújtható az ELOLEGMOD nyomtatvány kitöltésével. Helyi iparűzési adó esetében a második féléves részletre kérhető az előlegcsökkentés (szeptember 15. a fizetési határidő, így célszerű addig az időpontig kérelmezni az önkormányzattól az előleg összegének módosítását).

„Egyelőre még kérdéses, hogy a jogalkotó a rendkívüli helyzet miatt bevezet-e a jelenleg rendelkezésre álló opciókon felül a vállalkozások számára további könnyítéseket is. Ha a fizetési könnyítésekkel kapcsolatos adminisztrációs terhek lecsökkennének, már az is jelentős segítséget nyújtana a cégeknek, hogy erőforrásaikat más, a gazdasági túllendülést elősegítő célokra tudják összpontosítani.” – véli Kántor Balázs.