Az operatív törzs arra kéri a budapestieket, hogy tartsák be a kijárási korlátozás szabályait, mert ez “közös ügyünk” a járvány lassítása érdekében – közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a hétfői online sajtótájékoztatón.

Kiss Róbert hozzátette: a jó idő beköszöntével a fővárosiak egyre nagyobb számban szegik meg a kijárási korlátozás szabályait. Elmondta, szombathoz képest vasárnap a duplájára emelkedett az ezzel kapcsolatos rendőri intézkedések száma: csak vasárnap 614 esetben intézkedtek a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársai, ebből 574 esetben figyelmeztették a szabályokat megszegőket, 24 helyszíni bírságot szabtak ki és 16 szabálysértési feljelentést tettek.

Az országos adatokról elmondta: 4292 rendőri intézkedés történt, amelyből 3102 figyelmeztetés, 532 helyszíni bírság, valamint 648 szabálysértési feljelentés volt.

A rendőröknek a járvány kezelése alatt több szolgálatot kell ellátniuk, egy hétfőtől hatályos kormányrendelet részletesen szabályozza a rendvédelemben és honvédelemben dolgozók “szolgálatteljesítésére vonatkozó eltérő szabályokat” közölte Kiss Róbert. Rámutatott: a rendőrség ellenőrzi a hatósági házi karantén szabályainak betartását, a határforgalmat, a közterületeken a kijárási korlátozás szabályainak, valamint az üzletek nyitvatartási korlátozásának a betartását.

A kormányrendelet azt is előírja, hogy a szabálysértési eljárásokat telekommunikációs eszközökkel folytassák le, azokban az ügyekben is, amelyekben korábban személyes jelenlétet írtak elő. Amennyiben ez technikailag nem biztosított, úgy az eljárást három hónapra felfüggesztik – mondta.

A parkolás ingyenessé tételével kapcsolatban hangsúlyozta: az intézkedéssel “nem a közterületekre hívják az embereket”, hanem meg kívánják könnyíteni a saját gépkocsi használatát ügyintézéskor.

Kormányrendeletben rögzítették a nemzetközi bűnügyi együttműködéssel kapcsolatos feladatokat, valamint ugyancsak jogszabály rögzíti az őrizet, a letartóztatás, az elzárás, illetve a szabadságvesztés végrehajtása során felmerülő eltérő rendelkezéseket – mondta.

A nagylaki határátkelőnél megjelent Nyugat-Európába tartó nagy számú román vendégmunkással kapcsolatban azt mondta: akkor engedik be őket az országba, ha hitelt érdemlően tudják igazolni, hogy a célország fogadja őket. Magyarország területén csak a kijelölt humanitárius útvonalon haladhatnak, és csak a kijelölt pihenőhelyeken állhatnak meg. Ismertette: a határforgalomban csak Röszkénél a belépő oldalon kell várakozásra számítani.

A járvánnyal összefüggésben 159 büntetőeljárást indítottak, ebből 37-et csalás, 11-et járványügyi szabályszegés, 24-et közveszéllyel fenyegetés és 45-öt rémhírterjesztés miatt – mondta.

Hatósági házi karantént 14 325 esetben rendeltek el, az ezzel összefüggő szabályok betartását 112 729 alkalommal ellenőrizték.

Az üzletek korlátozott nyitvatartásának a szabályait megszegőkkel szemben 44 alkalommal figyelmeztetést alkalmaztak, 27 esetben helyszíni bírságot szabtak ki, 64 esetben pedig szabálysértési feljelentést tettek.

Újságírói kérdésre válaszolva elmondta: a hétvégi tapasztalatok azt mutatják, nagyobb hangsúlyt kell fektetniük a népszerű kirándulóhelyekre, közterületekre, amelyek csoportképző helyszínekké válhatnak. Ezeket mostantól célzottan és visszatérően ellenőrzik.

Megismételte: az operatív törzs szerdán tesz javaslatot a kijárási korlátozások szabályozására. Arra a kérdésre, hogy várható-e területi korlátozás, azt mondta: amennyiben az adatokból az tűnik ki, hogy egyes területeken más intézkedésekre van szükség, akkor aszerint teszik meg a javaslatukat. 

Kiss Róbert arról is beszámolt, hogy a rendőrség vezetése minden nap egyeztet a szomszédos országok rendőrségeinek a vezetőivel a tranzitforgalom biztosításáról, mivel a cél az, hogy egy ország se maradjon ellátás nélkül. Ennek érdekében minden nap finomítanak az átléptetési gyakorlatukon, hogy megkönnyítsék a nemzetközi tranzitforgalmat. A szabályok betartása alapvető közös érdekünk, ezért a tranzitfolyosókat folyamatosan ellenőrzik, ahogy az útvonalon közlekedők számára kijelölt pihenőket is. 

A hatósági házi karantén ellenőrzésével összefüggésben arról beszélt: a rendőrség mobil eszköz segítségével tudja a karanténra kötelezett személyazonosságát ellenőrizni. Egyúttal arra is felkérte a hatósági házi karanténra kötelezetteket, hogy a figyelmeztető jelzést látható helyre tegyék, ezzel is segítve az ellenőrzéseket. Ha az ablakra teszik és lehúzzák rolót, azzal meghiúsítják az intézkedést – figyelmeztetett.

A hatósági házi karantén szabályainak megsértésről azt mondta: amennyiben azt igazolt beteg követi el, akkor az bűncselekménynek számít, míg ha olyan állampolgár, aki külföldről tért haza, de nem igazolt fertőzött, az járványügyi szabálysértést.