Egy szolnoki ügyvéd is részese annak a 315 milliós költségvetési csalásnak, amellyel kapcsolatban a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség indítványozta öt férfi és két nő letartóztatását, akik munkaerő-kölcsönzés során a munkabérek feketén történő kifizetéséhez fiktív számlákat állítottak ki.

Az ügyészség a megalapozott gyanú szerint 2015 és 2019 között egy Bács-Kiskun megyei húsipari cég részére egy kiskunfélegyházi vállalkozás munkaerő kölcsönzéssel biztosított munkavállalókat, azonban a munkavállalóknak a munkabért feketén – adó- és járulékfizetés nélkül – akarta kifizetni.

Ehhez valótlan tartalmú számlákat fogadott be, majd a beszámlázó cégek képviselői a fiktív számlák összegének átutalása után felvették a pénzt a bankszámláról és azt átadták a megrendelők részére. A kiskunfélegyházi cég ebből a pénzből fizette ki feketén a béreket.

A bűnszervezetre február 25-én csaptak le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyomozói, az akcióban a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség ügyészei és a TEK munkatársai is részt vettek. Az akcióban 15 helyszínen kutattak, több mint 600 millió forint számlapénzt, értékes autókat és ingatlanokat is zároltak. Az egyik őrizetbe vett szolnoki ügyvédet ezen kívül jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűntettével és hamis tanúzásra felhívás bűntettével is gyanúsítják.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt indítványozta az őrizetbe vett gyanúsítottak letartóztatását, ugyanis a terhükre rótt bűncselekmények súlyossága, büntetéssel fenyegetettsége miatt – 5 évtől 20 évig terjedő szabadságvesztés – tartani kell attól, hogy szabadlábra kerülésük esetén a hatóságok elől megszöknének, elrejtőznének. Ezen kívül attól is tartani kell, hogy a gyanúsítottak bizonyítékok, elektronikus adatok, vagyonelkobzás alá eső dolgok elrejtésével, megsemmisítésével veszélyeztetnék a bizonyítást.