Hogyan biztosítható a munkavállalók egészsége és biztonsága, amikor visszatérnek munkahelyükre? Ez a fontos kérdés sok munkáltatót foglalkoztat, mivel az uniós országok a koronavírus után a munkába való fokozatos visszatérést tervezik vagy valósítják meg. Válaszként az Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség (EU-OSHA) iránymutatást adott ki a munkába való visszatérésről.

Nicolas Schmit, a foglalkoztatásért és a szociális jogokért felelős európai biztos így nyilatkozott: „Ma minden eddiginél nyilvánvalóbb, hogy a munkahelyi egészségvédelem és biztonság előmozdítása rendkívül fontos mind a munkavállalók, mind pedig a vállalatok, a szociális védelmi rendszerek és a társadalom egésze számára. Ez az iránymutatás választ ad a munkáltatók gyakorlati kérdéseire, többek között arra vonatkozóan, hogy miként minimalizálják a koronavírusnak való kitettséget a munkahelyen, hogyan tegyék naprakésszé kockázatértékelésüket, gondoskodva a beteg munkavállalókról. Segíteni fogja a munkáltatókat és a vállalkozásokat a munkába való visszatérés kezelésében és a személyzetnek nyújtott gyakorlati tanácsadásban.”

A Bizottság kiemelt jelentőséget tulajdonít annak, hogy a munkavállalók biztonságos és egészséges körülmények között térhessenek vissza munkahelyükre. Ezért a kiadott iránymutatás kulcsfontosságú uniós hozzájárulást jelent ebben a fontos időszakban. Emellett az egyes ágazatokra és foglalkozásokra vonatkozó nemzeti információkhoz vezető linkeket is tartalmaz. Az iránymutatás több területet is lefed:

  • kockázatértékelés és megfelelő intézkedések;
  • a munkavállalók bevonása;
  • a beteg munkavállalók gondozása;
  • tervezés és tanulás a jövőre tekintettel;
  • folyamatos tájékozottság;
  • tájékoztatás az ágazatok és foglalkozások számára.

Az EU-OSHA által az Európai Bizottsággal együttműködésben készített iránymutatás a háromoldalú munkahelyi biztonsági és egészségvédelmi tanácsadó bizottság és a Vezető Munkaügyi Felügyeleti Tisztviselők Bizottsága észrevételeit is hasznosította. A helyzet alakulásával az iránymutatás megbízható információkkal rendszeresen frissítésre kerül.

Háttér

A koronavírus-járvány azt mutatja, hogy minden ágazatban alapvető fontosságúak a megfelelő munkahelyi biztonsági és egészségvédelmi intézkedések és feltételek.

Az Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség (EU-OSHA) az Európai Unió munkahelyi biztonsággal és egészségvédelemmel foglalkozó információs ügynöksége.

A koronavírus-válság kezdetén az EU-OSHA már közzé tett a munkahelyekre vonatkozó iránymutatásokat. Összegyűjtötte a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban rendelkezésre álló legfontosabb információkat és tanácsokat.

Uniós iránymutatás: „COVID19: vissza a munkahelyre” – ITT elolvasható.

Az Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség weboldala ITT elérhető.