Péntektől változtak az Ausztria felőli belépés szabályai, nem kerül hatósági házi karanténba az a magyar vagy osztrák állampolgár, akinek 4 napnál nem régebbi negatív koronavírustesztje van – közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a pénteki online sajtótájékoztatón.

Kiss Róbert rendőr alezredes hozzátette: ha azonban a belépést követő 14 nap alatt a belépők a koronavírus tüneteit észlelik magukon, nem hagyhatják el a lakóhelyüket, tartózkodási helyüket vagy szálláshelyüket, és telefonon értesíteniük kell a járványügyi hatóságot.

Változtak a szabályok a magyar-szlovák határon is, beléphetnek Magyarországra a szlovák állampolgárok is, ha nem tartózkodnak Magyarországon 24 óránál többet.

Az ügyeleti központ munkatársa emlékeztetett rá: román-magyar viszonylatban továbbra is biztosított a tranzitforgalom Nyugat-Európából és Nyugat-Európába. A tranzitlehetőségek bővültek azokkal a személyautókkal, autóbuszokkal és kisbuszokkal szállított román állampolgárokkal, akik a Liszt Ferenc repülőtérről utaznak tovább, vagy gépük Magyarországra érkezik és innen indulnak haza. Az e célból érkező gépkocsivezetők és utasaik a beutazáskor szintén mentesülnek a hatósági házi karantén alól – tette hozzá.

Kiss Róbert jelezte, folyamatosak az egyeztetések a szomszédos országok rendvédelmi szerveivel a határforgalom ellenőrzését korlátozó intézkedések felfüggesztéséről, megszüntetéséről, ezekre a nemzetközi intézkedéseket, azok hatásait figyelve szükség szerint javaslatokat is tesznek.

Az alezredes arról is beszélt, hogy az operatív törzs utasítására a pénteken több mint 30 kórházba és más, a védekezésben résztvevő szervezethez érkezik védőeszköz-szállítmány.

Kiss Róbert kérdésre válaszolva elmondta, hogy a járvány elleni védekezés jelenlegi szakaszában indokolt a vásárlási idősávok fenntartása, mert a 65. életévüket betöltött emberek vannak leginkább kitéve a koronavírus-fertőzéssel összefüggő megbetegedéseknek. Hozzáfűzte, kérik az idősek türelmét.

Az ügyeleti központ munkatársa kitért arra, hogy már 1230-an regisztráltak a hatósági házi karantén elektronikus ellenőrzését szolgáló mobiltelefonos alkalmazásra, az aktív felhasználók száma 875. Csütörtökön 1046 hatósági házikarantént rendeltek el, jelenleg 11 668 van érvényben, a rendőrség az előző napon végzett ellenőrzéseken 30 magatartásszegést tapasztalt.

Hozzáfűzte, 390-re emelkedett a járványüggyel összefüggésben elrendelt büntetőeljárások száma. Közülük 105-öt rémhírterjesztés, 29-at közveszéllyel fenyegetés, 120-at csalás, 21-et járványügyi szabályszegés miatt indítottak, ezekben az ügyekben 79 gyanúsítottat hallgattak ki – jegyezte meg.

Kiss Róbert a határforgalomról elmondta: a teherforgalomban a belépő és kilépő oldalon Tompán, Röszkén és Csanádpalotánál egy-egy órát kell várakozni. A személyforgalomban a kilépő oldalon Nagylaknál négyórás, a belépésnél Ártándnál egy-, Nagylaknál kétórás a várakozási idő.