Az Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet területén működő Állampusztai Kft. tésztaüzemében dolgozó fogvatartottak 5-6 féle száraztésztából – fajtától függően – közel 10 tonnát gyártanak hetente. Az itt készült tésztákkal látják el az összes hazai börtönt, de a kiváló minőségű termékekből már Angliába is szállítanak.

Az Állampusztai Kft. nagymajori tésztaüzeme az Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet területén található, ott kizárólag fogvatartottak dolgoznak. Az itt készülő tészta a büntetés-végrehajtási szervezet belső ellátása keretében az összes magyarországi börtön konyháján megtalálható. A tésztaüzemben jelenleg 26 fogvatartott dolgozik, ők készítik azokat a három tojásos tönkölylisztből készült tésztakülönlegességeket, amelyekből most több mint 3 tonna került a szigetországba.

A tésztagyár 2017 augusztusában kezdte meg a gyártást, az itt dolgozó elítéltek azóta 17 féle tésztát készítenek. A kínálatban a cérnametélttől a spagettiig, a széles metélttől a gépi tarhonyáig szinte minden megtalálható. Szarvacskából és tarhonyából készül a legtöbb, de az eperszalag és az eperkocka mellett nagy a kereslet a fogvatartottak által kézzel készített 8 tojásos házi jellegű lebbencstészta iránt is.

A kiváló minőségű tészták előállításához alapanyagaként jó minőségű magyar gabonát és tojást használnak az elítéltek, előbbiből naponta közel két tonnát, utóbbiból pedig 7 ezer kilogrammot. A tésztaüzem a nagyobb tésztagyártással foglalkozó cégektől eltérően a sok kézimunka erőt igénylő tésztafélék előállítására is képes, így új termékként a közelmúltban az angol megrendelő számára készülő tönkölybúzaliszt alapú kóser tészta is felkerülhetett a gyártott termékek közé.

A büntetés-végrehajtás gazdasági társaságait 1994-ben a fogvatartottak foglalkoztatására hozták létre, működésük megteremtette a börtönök önellátásának alapjait. A börtön kft.-k tevékenységi köre sokrétű, három mezőgazdasági jellegű és nyolc ipari gazdasági társaság tartozik a büntetés-végrehajtáshoz. A börtöncégek – fogvatartotti munkaerő bevonásával – saját gabonát, gyümölcsöt, zöldséget termesztenek, baromfit nevelnek, de széles a skála az elítéltek munkavégzésével előállított ipari termékek palettáján is, hiszen a fegyencek a bakancstól az irodabútoron át az egyenruháig számtalan terméket állítanak elő.