Megszavazta a koszovói parlament az ország új kormányát szerdán Pristinában, az új miniszterelnök, Avdullah Hoti a Szerbiával fenntartott kapcsolat rendezését ígéri.

A jobbközép Koszovói Demokrata Szövetség (LDK) politikusának kormányára a 120 tagú törvényhozás 61 képviselője szavazott igennel.

Avdullah Hoti azt ígérte, hogy a Szerbia és Koszovó közötti kapcsolat rendezése a kölcsönösség elvén alapul majd, és nem lehet területcserére vagy határváltoztatásra számítani a két ország között. Ígéretet tett arra, hogy megszünteti az előző kormány által bevezetett százszázalékos vámot a Szerbiából érkező árukra, és helyrehozza a kapcsolatot Belgráddal, hogy folytatódhasson a kis balkáni állam euróatlanti integrációja.

Albin Kurti kormánya március végén, két hónappal a beiktatása után bukott el a bizalmi szavazáson, egyebek mellett a Szerbiával fenntartott viszony, másrészt a koronavírus-járvány rossz kezelése miatt. A járvány miatt korábban nem lehetett tudni, hogy ismét előrehozott választást kell-e tartani Koszovóban, vagy anélkül is meg lehet-e szavazni az új kormányt. Miután az alkotmánybíróság múlt héti állásfoglalásában lehetővé tette az új kormány megalakítását választás nélkül, a parlament szerdán összeült, és rövid vita után meg is szavazta az új kormányt.

A leváltott Albin Kurti, és pártja az Önrendelkezés utcai tiltakozásokat jelentett be.