Geoffrey Rush Oscar-díjas ausztrál színész megnyerte azt a pert, amit egy ausztrál újság ellen indított rágalmazás miatt, így a lapnak ki kell fizetnie a bíróság által megítélt, rekordösszegű, 2,9 millió ausztrál dolláros (626 millió forintos) kártérítést.

A BBC News felidézte, hogy a bíróság tavaly áprilisban döntött a színész javára a Rupert Murdoch médiamogul tulajdonában lévő Nationwide News ellen indított keresetében. Rush azért pereskedett, mert a kiadó Sydneyben megjelenő Daily Telegraph című újságja több cikkében azzal vádolta meg, hogy helytelenül, zaklató módon viselkedett egy színházi partnerével.

Geoffrey Rush ausztrál színész és felesége, Jane Menelaus a Sydney Szövetségi Bíróságon 2018. október 24-dikén. – Fotó: Brendan Esposito / AAP Image via AP / courthousenews.com

Az áprilisi ítélet ellen a kiadó fellebbezett, de a bíróság ezt most elutasította. A döntést három szövetségi bíró hagyta helyben, akik úgy fogalmaztak, hogy a megítélt összeg “megfelelően magas volt”, ami arányban áll a Rush reputációját károsító “rendkívül súlyos gyanúsításokkal”.

A Daily Telegraph a címlapján publikált cikkben azt írta, hogy Rush a 2015-ben a Sydneyi Színtársulat Lear király című darabjában játszott együtt Eryn Jean Norvill színésznővel, akivel helytelenül viselkedett. A bíróság szerint azonban a vádakat nem bizonyították.

A jogerős ítélet alapján a Nationwide Newsnak 850 ezer ausztrál dollárt (184 millió forintot) kell fizetnie a Rush hírnevének okozott kárért, több mint egymillió ausztrál dollárt (216 millió forintot) az elmaradt bevételei miatt, 919 ezer ausztrál dollárt (198 millió forintot) a jövendőbeli veszteségei miatt és 43 ezer ausztrál dollárt (9,2 millió forintot) a kamatokra.