Ismét titkosszolgálati eszközökkel követhetik majd a koronavírus-fertőzötteket Izraelben a kormány határozata alapján, miután az utóbbi hetekben ismét feléledt a járvány – jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet.

A kormány által egyhangúlag elfogadott törvényjavaslat szerint a kabinet igénybe veheti a Sin Bét belbiztonsági szolgálat telefonokat követő eszközeit az egészségügyi minisztérium epidemiológiai felméréseihez, amelyek a páciensek diagnosztizálás előtti utolsó két hetét térképezik fel, hogy merre jártak és kikkel találkozhattak.

A rendelkezést Benjámin Netanjahu miniszterelnök és Beni Ganz védelmi miniszter, jövendő miniszterelnök alkalmazhatja csakis egyetértésben és szükség esetén. Az indítvány alapján csak akkor csak akkor aktiválják a nyomkövetést, ha valós veszélyt jelent a vírus gyors terjedése, és azonnali beavatkozásra van szükség ennek megakadályozására.

Akkor is felhasználhatják majd egyedi esetekben a titkosszolgálati eszközöket, ha másként nem lehet megtalálni, hogy kikkel került kapcsolatba a fertőzött.

A törvényjavaslatot egyelőre nem terjesztik a kneszet elé, de ha tovább nő a vírushordozók száma, akkor a törvényhozás elé fogják vinni. A jogszabályt azért készítették elő, mert az utóbbi hetekben folyamatosan emelkedett a fertőzöttek napi száma Izraelben, és a hatóságok a telefonok helymeghatározásának segítségével próbálják megfékezni a járványt.

A koronavírus első, tavaszi hullámában a Sin Bét segítségével találták meg és szólították fel a házi karanténra a fertőzöttekkel érintkezőket, de a legfőbb ügyész felszólította a kormányt, hogy a jövőben csakis törvényes keretek közt, jogszabályokkal meghatározott formában alkalmazzanak civilek esetében a terroristák felgöngyölítésére kidolgozott titkosszolgálati eszközöket, és a Sin Bét főnöke is ezt kérte.

Izraelben jelenleg 5460 aktív fertőzöttet tartanak nyilván, ez a szám május 29-én még 1917 volt. A járvány megjelenése óta eddig 21 666 fertőzöttet diagnosztizáltak, és 308-an haltak meg a Covid-19-betegségben. Jelenleg 45-en súlyos betegek, 28-an vannak lélegeztetőgépen.