Újabb szövetségi halálos ítéletet hajtottak végre az Egyesült Államokban csütörtökön – jelentette be az amerikai igazságügyi minisztérium. Wesley Ira Purkeyt Indiana államban végezték ki méreginjekcióval. Purkeyt 2004-ben azért ítélte halálra egy szövetségi bíróság, mert 1998-ban meggyilkolt és feldarabolt egy 16 éves lányt.

Az ítéletet szerdán kellett volna végrehajtani, de Tanya Chutkan washingtoni kerületi bíró átmeneti időre felfüggesztette. Az elítélt ügyvédjei ugyanis fellebbezést nyújtottak be, azzal érvelve, hogy 68 éves védencük “súlyosan agysérült és mentális betegségben, erőteljesen romló demenciában és Alzheimer-kórban szenved”, s bár korábban beismerte tettét, “már nem tudja felmérni hogy a kormányzat miért tervezi a kivégzését”. Chutkan bíró Purkey elmeállapotának további vizsgálatát rendelte el.

Az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bíróság csütörtökön hajnali három órakor 5:4 arányban semmisnek mondta a kerületi bíró döntését.

Purkey a héten a második bűnöző volt, akit szövetségi bíróság által hozott halálos ítélet után kivégeztek. Daniel Lewis Lee-n kedden, szintén méreginjekcióval hajtották végre az ítéletet Indianában.

Júliusban és augusztusban várhatóan további két halálos ítéletet hajtanak végre.

William Barr igazságügyi miniszter tavaly jelentette be, hogy az igazságügyi minisztérium ismét megkezdi a szövetségi halálos ítéletek végrehajtását. Ezt a szövetségi kormányzat még 2003-ban állított le a végrehajtás módja miatti vitára hivatkozva. A 2003-as döntés csakis a szövetségi bíróságok által hozott ítéletekre vonatkozott, az egyes amerikai tagállamokban változatlanul végrehajtották a helyi bíróságok halálos ítéleteit.