Az egyházi személyek által kiskorúakkal szemben elkövetett szexuális visszaéléseket érintő eljárásokhoz közölt úgynevezett útmutató dokumentumot a Hittani Kongregáció vatikáni hivatala.

A mintegy húsz oldalas, több nyelven közölt dokumentum az útmutató (latinul vademecum) nevet kapta. A Hittani Kongregáció prefektusa, Luis Francisco Ladaria Ferrer bíboros nyilatkozata szerint a többek között a püspököktől, egyházi rendektől és egyházi intézményektől érkezett kérdésekre, kétségekre kívántak választ adni.

A dokumentum nem tartalmaz új jogszabályokat a kiskorúakkal szembeni visszaélésekre vonatkozó eddigi kánonjogi előírásokhoz képest. Részletes útmutatást nyújt ahhoz milyen lépéseket, döntéseket, eljárást, vizsgálatot kell követni helyi szinten, ha az egyház bármelyik tagjával szemben szexuális visszaélés bűncselekményének akár a gyanúja is felmerül.

Az útmutató egyebek között olyan gyakori kérdéseket kíván tisztázni, hogy mi számít szexuális visszaélésnek. Hangsúlyozza, hogy nem csak a konkrét nemi aktus, hanem az erre utaló beszélgetés vagy felajánlás is visszaélésnek számít. Ebbe a kategóriába tartoznak a pedopornográf felvételek vagy a közösségi oldalakon közölt szexuális tartalmú bejegyzések. A dokumentum megerősíti, hogy a jelenlegi egyházi joggyakorlat szerint kiskorúnak számít minden 18 év alatti személy.

A dokumentum leírja, mit kell tenni az egyház helyi felelősének, ha értesülés esetleges visszaélésről. A Hittani Kongregáció útmutatója hangsúlyozza, hogy a puszta információ vagy névtelen bejelentés önmagában nem számít hamisnak, tehát kezdeti megelőzési lépés vagy vizsgálat hivatalos feljelentés hiányában is indítható. Óvatosságra int ugyanakkor a névtelen vádakkal szemben hangsúlyozva, hogy ezeket nem szabad bátorítani.

“Hogyan lehetne a szemétbe dobni egy névtelen bejelentést, ha például ez fotókat vagy hangfelvételt tartalmaz, konkrétan vagy hihető bűncselekményre utal? Nem lehet semmibe venni csak azért, mivel senki sem írta alá” – jelentette ki Giacomo Morandi, a Hittani Kongregáció főtitkára a Vatican News hírportálnak. Hozzátette, hogy az ügyekkel kapcsolatos dokumentációt minden esetben meg kell őrizni, abban az esetben is, ha a püspök nem tartja megalapozottnak esetleges eljárás elindítását. Megjegyezte, hogy a különböző országok püspöki karai korábban már saját útmutatásokat bocsátottak ki a nemzeti jogszabályokhoz igazodva.

A dokumentum kitér az esetleges előzetes döntésekre és a nem büntetőjogi intézkedésekre. Tartalmazza a lehetséges szankciók és ítéletek, valamint a fellebbezés lehetőségeit. Kijelenti, hogy az egyházi hatóság – ezt előíró jogszabály nélkül is – tegyen feljelentést az illetékes polgári hatóságoknál, ha ezt “elengedhetetlennek tartja a sértett személy vagy más kiskorúak veszélyeztetésének elkerülésére”.

A dokumentum lépésről lépésre végigköveti a kiskorúakkal szembeni visszaélések esetén követendő eljárást, segítséget nyújtva a bizonytalan helyzetek megoldásában. Útmutatást ad az áldozatok, valamint az esetleg hamisan vádolt egyházi személyek védelmére is. Leszögezi, hogy az eljárás célja az igazság keresése. Többek között kijelenti, hogy az egyházi személy “egyszerű áthelyezése, a feltételezett bűncselekmény helyszínétől, valamint a feltételezett áldozatoktól való eltávolítása nem jelent kielégítő megoldást“.

Az útmutatót a püspöki konferenciák elnökei a Vatikánban 2019 februárjában rendezett ülésükön szorgalmazták. Ferenc pápa 2019 májusában a Ti vagytok a világ világossága kezdetű apostoli levéllel új szabályozást vezetett be. A pápai rendelkezés célja az volt, hogy megelőzze és megakadályozza az egyházon belüli szexuális visszaéléseket a kiskorúakkal és kiszolgáltatott személyekkel szemben.

A Hittani Kongregáció vezetője 1.0 verziónak nevezte a most kiadott dokumentumot hangsúlyozva, hogy folyamatosan újítják majd a jogszabályok jövőbeli módosulásaihoz igazodva.