Önkezével vetett véget életének a tavaly sajtó-botrány közepette leváltott volt Bács-Kiskun megyei főügyész. Nánási László 60 évet élt.

Az ártatlanságot szimbolizáló fehér liliom- és rózsakoszorúkkal övezve, szülővárosában helyezték örök nyugalomra a volt Bács-Kiskun megyei főügyészt, miután a hónap elején önkezével vetett véget életének. Halálának tragikus körülményei mélyen megrázták a jogász társadalmat.

Öngyilkosságának oka mögött feltehetőleg a vádhatóságon töltött, közel 35 éves szakmai pályafutásának váratlanul történt befejeződése húzódik.

Fotó: Soós Lajos / MTI

2019 novemberében Polt Péter legfőbb ügyész indokolás nélkül azonnali hatállyal mentette fel Nánási László megyei főügyészi hivatalából, egyidejűleg helyettesét Pályi Krisztina főügyészhelyettest is menesztette az ügyészség éléről. A legfőbb ügyésznek a felmentéssel összefüggésben indokolási kötelezettsége nincsen, így hivatalos információ a menesztés körülményeiről nem áll rendelkezésre. Különböző sajtóértesülések szerint azonban a döntésnek köze lehetett a kiskunfélegyházi Hungary Meat Kft. olasz tulajdonosa – Piero Pini – ötmilliárd forintos adócsalással összefüggésben indult büntetőügyéhez. Az egyik legnagyobb hazai húsipari céget tulajdonló gyanúsított 2019 márciusáig szabadlábon védekezhetett, ezt követően tartóztatták le társaival együtt a nyomozás akadályozására való hivatkozással.  A magát ártatlannak valló terhelt több ízben próbált „alkut kötni” a hatóságokkal szabadlábra helyezéséért cserébe. Pini néhány hónapon belül több milliárd forintot fizetett be az adóhatóság számlájára, ezt követően a Bács-Kiskun megyei főügyészség óvadék nélkül indítványozta az olasz üzletember szabadlábra helyezését.

A volt ügyészségi vezető menesztését követően a vádhatóságot maga mögött hagyva, élete utolsó hónapjaiban a Fővárosi Levéltár segéd levéltárosaként tevékenykedett. A volt főügyészt augusztus 14-én helyezték örök nyugalomra – a Nánási család kérésére temetésén a Legfőbb Ügyészség nem képviseltette magát.

Nánási László 1960-ban született Kiskunfélegyházán, általános iskolai és gimnáziumi tanulmányait szülővárosában végezte. Jogász diplomáját 1984-ben, a szegedi József Attila Tudományegyetemen szerezte meg. Diplomája megszerzését követően Kiskunfélegyházán fogalmazóként kezdte meg munkáját az ügyészségen. Jogi szakvizsgája letétele után 1986-ban Kecskeméten lett városi ügyész, majd 1993-ban kérte áthelyezését a megyei főügyészségre, aminek élére 2011-ben nevezték ki. Szintén 2011-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjével is kitüntették. Az Ügyészségi Szemle szerkesztőbizottságának tagja volt – jogtudósi munkásságát a Magyar Tudományos Művek Tárában 128 tételt ismertetve 13 oldalon keresztül sorolják.