Szavazattöbbséggel elfogadta a kétkamarás román parlament szenátusa szerdán azt a törvénymódosítást, amely börtönnel büntetné a román nemzeti jelképek meggyalázását.

A Traian Basescu volt államfő által alapított Népi Mozgalom Pártjának (PMP) magyarellenességéről elhíresült képviselőházi frakcióvezetője, Marius Pascan által kidolgozott törvénytervezet a nemzeti jelképekről szóló, 1994-ben elfogadott “zászlótörvényt” módosítaná.

A tervezet szerint hat hónaptól három évig terjedő szabadságvesztéssel lenne sújtható az, aki meggyalázza a román lobogót, lejárató céllal más szöveggel vagy dallammal énekli a román himnuszt, vagy bármilyen más nyilvános cselekményt követ el a nemzeti jelképek lejáratásának céljával.

A tervezet részletes vitája során egyedüli hozzászólóként Cseke Attila, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szenátusi frakcióvezetője rámutatott: a tervezet a kommunista diktatúra büntetőjogi rendszerébe veti vissza Romániát, hiszen általános megfogalmazásai önkényes értelmezéseket, visszaéléseket tesznek lehetővé.

Felidézte: a hatályos, 2009-ben elfogadott büntető törvénykönyvből törölték a nemzeti jelképek meggyalázásáról szóló cikkelyt a bűncselekmények közül, mert bármilyen szabadságvesztést aránytalannak ítéltek az elkövetett jogsértés társadalmi veszélyességéhez képest.

Az RMDSZ közleményben is leszögezte: határozottan ellenzi a kommunista rendszer elnyomásra használt eszközeit, hiszen a törvényjavaslat szövege alapján könnyen lehet bárkiből bűnöst faragni.

“Az elmúlt években láthattuk, hogy a magyar szimbólumhasználatért üldözik a magyar közösség vezetőit. Ha ezt a törvényjavaslatot valaki rosszhiszeműen akarja alkalmazni, könnyen megteheti” – olvasható az RMDSZ közleményében.

A PMP-frakció törvénytervezetét korábban a román Helsinki Bizottság (APADOR-CH) is bírálta arra hivatkozva, hogy korlátozza a véleményszabadság alkotmányos jogát. A nemzeti jelképek megsértése jelenleg kihágásnak minősül Romániában, az érte kiszabható 5000 lejig (369 ezer forint) terjedő bírság pedig elégséges szankció egy ilyen cselekményért – értékelte a civil szervezet.

A szenátusi szavazás során a kormányon lévő Nemzeti Liberális Párt (PNL) és az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) szenátorai támogatták, a jobbközép Mentsétek meg Romániát (USR) és az RMDSZ szenátorai pedig ellenezték a PMP törvénytervezetét.

A tervezet végső formáját a képviselőház hivatott kidolgozni.