Talán mindenki kacérkodott már a gondolattal, hogy saját webáruházat fog nyitni. Ilyenkor azonban megindulnak a kétes kommentek jogokról, pénzről, bejelentésekről, és valljuk be őszintén, lehet, hogy gyorsan elmegy a kedvünk az egésztől. Tényleg ilyen nehéz lenne? (X)

Vállalkozás

Az első és talán legfontosabb pont a vállalkozás. Bátran kijelenthetjük, hogy Magyarországon, na meg persze külföldön sem tudunk csak úgy találomra nyitni egy internetes boltot, majd kedvünk szerint eladni a rajzainkat, festményeinket. Bármit szeretnénk majd árusítani, ahhoz kelleni fog egy olyan vállalkozási forma, ami számlaképessé tesz minket. Minden egyes vásárlónak kötelességünk számlát nyújtani, ráadásul a legújabb szabályok szerint minden esetben online számlára lesz szükségünk, amit a NAV végig nyomon tud követni. Aki ma eladáson töri a fejét, legyen az egy fizikai boltban, vagy az interneten, annak adót kell majd fizetni, ehhez pedig megfelelő számlázási rendszer kell. Persze, nem mindenki ért hozzá, ezért érdemes már a webáruház nyitása előtt felfogadni egy könyvelőt, aki úgymond fogja a kezünket, és törvényesen vezeti végig a ránk váró lépéseket. Ő tudni fogja azt is, hogy milyen tevékenységi kört kell bejelentenünk a szolgáltatás, vagy a termékek eladásához.

Szakképesítés

Talán hallottuk azt a megjegyzést, hogy az internetes értékesítéshez legalább valami képzést, ha nem egyetemet kell végezni. Azonban jó hírem van, ez egyáltalán nem szükséges. Ha van egy jó ötletünk, amiről úgy érezzük, hogy el lehetne adni, akkor vágjunk bele bátran!

Bejelentés

Amennyiben találtunk megbízható könyvelőt, és már sikerült készíteni egy webáruházat, akkor kötelesek vagyunk bejelenteni a tevékenységünket a jegyzőnél. Nem mindegy, hogy hova fordulunk, mivel a saját székhelyünkhöz kell tartoznia. Minden bejelentés illetéket von maga után, azonban nem nagy összegről van szó, általában 3.000 Ft.

A hatóságokról

Ha valaki azt tanácsolja, hogy nyissuk meg a webáruházat próbaképpen, és csak akkor tegyük meg a kötelező jogi lépéseket, ha tényleg működik, akkor gyorsan verjük ki a fejünkből az ötletet. Ez azért lenne butaság, mivel a hatóság próbaszerűen ellenőriz mindenkit. Ez azt jelenti, hogy valaki venni fog tőlünk, és ez a valaki hatósági személy lesz, aki azt ellenőrzi, hogy megfelelően kezeljük-e a személyes adatokat, adunk-e számlát. Ráadásul azzal is fogunk találkozni, hogy panaszt tesz, mivel látni akarja, hogy miként lépünk fel ilyen esetekben.

Ezeket tüntessük fel

Webáruház készítésnél mindig fel kell tüntetnünk bizonyos adatokat. A 2005. évi CLXXI. törvény 6. §-a tartalmazza, hogy a vevőnek látnia kell a szolgáltató és a képviselő nevét, emellett a székhelyét és a telephelyét. Elengedhetetlen még az olyan személyes adatok megadása, mint az e-mail cím, hogy fel tudják velünk venni a kapcsolat kérdés probléma esetén. Az adószámnak is mindig szerepelnie kell, a bejegyző hatóság adataival együtt. Ezután jön még egy nyilvántartási szám, az engedélyező hatóság adatai, és végül a kapott engedély száma.

Emellett gondoskodnunk kell arról, hogy minden termékről elegendő mennyiségű információ legyen olvasható, mindezt képekkel alátámasztva. Megrendelés előtt és után is küldeni kell egy visszaigazoló e-mailt, ez pedig vonzza magával a személyi jogok törvényét, amiről egy adatvédelmi tájékoztató gondoskodik majd. Ezután olyan apróságok maradnak hátra, mint a csomagolás és a garancia.

Forrás: Webaruhazkeszitesarak.hu