A régi magastetős házaknál sok helyen van padlás. A padlást régebben sokszor a füstölt kolbászok, szalonnák és húsok tárolására használták, mert jól szellőzött. Ezeknél a házaknál nem volt divat a padlás beépítése. Sok padlás azonban egyáltalán nem járható, sőt akár szigetelése sincs. Energiatakarékossági szempontból viszont sokan döntenek az utólagos padlásszigetelés mellett. A padlásfödémek hőszigetelése gyorsan megtérül. A szigetelés lehetséges módjait tekintjük át ebben a cikkben. (X)

Mit érdemes átgondolni a padlás szigetelése előtt?

Először is érdemes körülnézni, milyen padlásszigetelések léteznek, melyiknek milyen előnyei és hátrányai vannak. Természetes legyen vagy műanyag? Járható legyen, vagy csak szigetelési célokat szolgáljon? Önállóan megvalósítható, vagy szakember közreműködését igényli? Mennyibe kerül a vastagságtól függően? 

Akár házilag, akár szakember segítségével történik a szigetelés, legtöbbször érdemes energetikai felmérést végezni, melynek eredménye egy olyan tanúsítvány, amely pontos képet ad a házról, lehet látni, hol érdemes beavatkozni. 

Milyen legyen a hőszigetelő anyag?

A hőszigetelő anyag fajtáját elsősorban a födém anyaga és a járhatósági szempontok határozzák meg. Fafödém esetén nem szabad párazáró burkolatot használni. Ha a padlásnak járhatónak kell lennie, az üveggyapot nem szerencsés választás. 

Régebben a tufatéglás tetőtérbeépítés volt divatban, a hőszigetelést náddal oldották meg, majd az egészet bevakolták. Manapság a lécvázra hőszigetelő táblákat fektetnek le, majd gipszkartont tesznek rá, amely festhető felületeket eredményez.

Természetes szigetelőanyag a nád, a len, a kender, a gyapjú, a fagyapot, mesterséges pedig például a polisztirol hab. Míg a kőzetgyapot- vagy üveggyapotalapú szigetelések gyártásánál kőolajbázisú vegyszereket alkalmaznak, természetes alternatívaként a BIOKAY vályogvakolatok a STEICOtop hőszigetelő táblákat ajánlja, amely fagyapotból készül, egyszerűen és gyorsan felrakható.

Vályog- és földházaknál nem szabad műanyagot használni, természetes alternatívák kellenek, mint a: nád, fagyapot, len és kender. A téglaházak esetén az összes hőszigetelés alkalmazható. Tetőtereknél is természetes anyagokat érdemes használni, például nádat, fagyapotot vagy gyapjút.

Saját kezűleg is megoldható?

Van olyan hőszigetelés, amelyet meg lehet szakember nélkül oldani, például a padlás szigetelése, egy szoba hangszigetelése, stb. A homlokzati szigeteléseket azonban jobb szakemberre bízni. Talajközeli falaknál, pincéknél javasolt a műanyag hőszigetelés, ezt is jobb másra bízni. Az erkélyek és nyílászárók körüli szigetelés nagyon fontos, ezt is meg lehet próbálni házilag kivitelezni.