Modern korunk embere meglehetősen túlfeszített életet él. A napjai állandó rohanásban, feladatok és kötelességek tengerében telnek, az elvárások hatalmasak, a saját magára szánt értékes idő pedig annál kevesebb. Sajnos ez alól már az iskolás gyermekek sem kivételek, így nem csoda, ha a pánikbetegség egyre többeknek keseríti meg az életét. De valóban el kell fogadnunk ezt az állapotot? (X)

Mi az a pánikbetegség, és mik a tünetei?

Fóbiákról, kényszerbetegségekről, szorongásról és poszttraumás stressz szindrómáról már mindannyian hallottunk, a pánikbetegség pedig szoros rokonságban áll az említett pszichés zavarokkal. Egy lelki eredetű problémáról beszélünk, amelynek a hátterében például a stressz helytelen kezelése, a felborult érzelmi egyensúly, a pszichés konfliktusok és az indokolatlan halálfélelem állhatnak. 

Statisztikák szerint főleg a fiatalabb, 18-35 éves korosztály érintett, és gyakrabban előfordul nők körében. Ez nem is csoda, tekintve, hogy ez az a generáció, aki folyton pörög, egyszerre próbál tanulni, karriert építeni, családot alapítani, élményeket szerezni, és mindenhol a maximumot akarja nyújtani, hogy megfeleljen a hatalmas elvárásoknak. A sok stresszes időszak és a túlhajszolt életmód pedig előbb-utóbb megbosszulja magát. 

Amikor valakire rátör a pánikroham, általában az alábbi tüneteket tapasztalja magán:

  • Izzadás
  • Reszketés
  • Rossz közérzet
  • Hányinger, émelygés
  • Légszomj
  • Szapora szívverés
  • Izomfeszülés

Görcsös fájdalom a hasban vagy a mellkasban

Ezek a reakciók ugyan stresszhelyzetben valóban normálisak, amikor azonban indokolatlanul, minden előzmény nélkül jelentkeznek, mindez pedig sorozatossá válik, akkor ott már valószínűleg pánikbetegségről van szó.

Létezik kiút? 

A pánikbetegek nagy része nem hajlandó beismerni, hogy problémája van, ezáltal segítséget sem kér. Ez azonban nagy hiba, ugyanis az efféle pszichés zavarok ma már kezelhetőek és gyógyíthatóak. Természetesen ehhez szakemberre van szükség, aki személyre szabott terápiát ír elő, ami állhat gyógyszeres kezelésből és pszichoterápiából egyaránt. 

Mindezek mellett azonban fordulhatunk a természetes stresszoldás módszereihez, melyben segíthetnek a Myrobalan természetes gyógynövénykapszulái is. Az ősi tibeti orvoslás előtt sem idegenek a lelki eredetű betegségek, ezért a növényi gyógyító szerek alkalmazása hasznos kiegészítése lehet a terápiának.

Ezenfelül persze nem hanyagolható el az életmódbeli változtatások jelentősége sem. Iktassuk ki az életünkből a legtöbb szorongást okozó tényezőket, valamint törekedjünk a nyugodt tudatállapot elérésére és fenntartására.

Ügyeljünk az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozásra, az elegendő pihenésre és a rendszeres testmozgásra. Minden egyes nap szánjunk egy kis “énidőt” magunkra, amikor relaxálással, meditációval, igyekszünk kikapcsolódni, és egy kis időre száműzni az összes problémánkat.