A fehérorosz demokratikus ellenzék, az iraki Nadzsíb Músza Mikael, Moszul érseke, hondurasi környezetvédelmi aktivisták, valamint a szexuális kisebbségek jogaiért harcoló lengyel aktivisták is szerepelnek az Európai Parlament (EP) emberi jogok védelméért odaítélhető Szaharov-díjának idei jelöltjei között.

Az uniós parlament honlapján közzétett tájékoztatás szerint a fehérorosz demokratikus ellenzék jelölését az Európai Néppárt (EPP), az EP szociáldemokrata frakciója (S&D), az Újítsuk meg Európát (Renew Europe), valamint az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) nevű képviselőcsoport támogatta.

Fehéroroszországban augusztus 9. óta állandóak a tiltakozások, mert az ellenzék szerint Aljakszandr Lukasenka elnök csalással nyerte el hatodik mandátumát. A tiltakozásokat a hatóságok könyörtelen brutalitással igyekeztek visszaszorítani, és az ellenzéki vezetők jelentős része mostanra börtönbe került vagy elhagyta az országot.

Nadzsíb Músza Mikael, Moszul érsekének jelölését az Identitás és Demokrácia (ID) nevű képviselőcsoport támogatta. A jelölést azzal indokolják, hogy amikor az Iszlám Állam nevű terrorszervezet 2014 augusztusában elfoglalta Moszult, az érsek gondoskodott a keresztények Kurdisztánba menekítéséről. Emellett több mint 800, a 13. és 19. század között készült történelmi kéziratot őrzött meg.

A díjra jelöltek között van a Guapinol nevű, környezetvédelmi aktivistákból álló hondurasi csoport, amelynek tagjait azért börtönözték be, mert békés tiltakozó tüntetést szerveztek egy bányavállalat ellen. A vállalat beszennyezte a Guapinol és a San Pedro folyó vizét. A Zöldek és az Egységes Európai Baloldal frakciója szintén díjra jelölték Berta Cáceres 2016 márciusában meggyilkolt, hondurasi környezetvédő aktivistát. A lenka közösség jogait védő aktivista több mint két évtizeden át harcolt a földek védelméért és a nagy környezetszennyező projektek ellen.

Egyéni képviselői támogatás alapján a Szaharov-díj 2020-as jelöltjei között van végezetül három, a szexuális kisebbségek jogaiért harcoló lengyel aktivista is. Az aktivisták weboldalt hoztak létre azon helyi önkormányzatok megfigyelésére, amelyek elfogadtak, elutasítottak, vagy amelyek területén függőben vannak a leszbikus, homoszexuális, biszexuális, transznemű és interszexuális (LGBTI) kisebbségekhez tartozó embereket megkülönböztető határozatok.

A Szaharov-díjat 1988 óta minden évben olyasvalakinek ítélik oda, aki jelentős erőfeszítéseket tesz, nagy áldozatokat vállal az emberi jogokért, a gondolatszabadságért és a demokráciáért folytatott küzdelemben. A díjra a parlamenti frakciók vagy legalább 40 képviselő ajánlhat jelöltet.