Hazánk gyorsforgalmi úthálózata folyamatosan bővül, így nem meglepő, hogy egyre több útszakasz használatához szükséges autópálya-matrica vásárlása. Az alábbiakban a különböző típusú matricák és az egyes díjkategóriák közötti eligazodást próbáljuk megkönnyíteni. (X)

Matricák fajtái

  • Heti matrica: bár korábban egy napra is meg lehetett váltani a díjköteles útszakaszok használatát, jelenleg a legrövidebb időtartamúak a heti matricák, amelyek valójában 10 egymást követő naptári napra érvényesek, a befejező nap 24. órájáig. Ez a típus ideális lehet alkalmi autópálya-használóknak, de nyaralások esetén is jó megoldást jelenthet.
  • Havi matrica: a megvásárlást követő hónap azonos napjának éjfélig érvényes, így lehetővé teszi a huzamosabb idejű használatot. Vásárlása különösen kifizetődő, hiszen a heti matricánál csupán 30%-kal drágább, mégis háromszor annyi ideig használható.
  • Éves matrica: azok számára ideális, akik munkájuk vagy magánéletük miatt rendszeres autópálya-használónak számítanak, és utazásaik nem csak néhány megyére korlátozódnak. Megvásárlásával korlátlanul használható a teljes magyarországi gyorsforgalmi úthálózat. Ráadásul jelentős megtakarítás érhető el a havi matricák áraihoz képest. Fontos megjegyezni, hogy érvényessége a tárgyév első napjától a következő év január 31. éjfélig tart, tehát nem a vásárlástól számított egy évig.
  • Megyei matrica: egy adott megye gyorsforgalmi úthálózatának használatára jogosít, azzal a kiegészítéssel, hogy a megyehatárt követő első csomópontig még érvényesek. A megyei matricák időbeli érvényessége az éves matrica időbeli érvényességével megegyezik, de párhuzamosan több megyére is vásárolható.

A matricák díjkategóriái

A fenti matricák árai a különböző típusú járművek esetén eltérőek. A D1M jelű díjkategóriába a motorkerékpárok tartoznak, míg a legnépszerűbb csoportba, a D1-esbe a legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű, maximálisan 7 személy szállítására alkalmas személygépkocsi, valamint annak pótkocsija. A D2 kategóriába tartozik valamennyi olyan gépkocsi, amely nem tartozik egyéb díjkategóriába, és külön jogszabály alapján nem minősül útdíjköteles gépjárműnek. (Ha a gépjármű forgalmi engedélyében, a J (Járműkategória) mezőben N1 besorolás szerepel, akkor az adott jármű – a szállítható személyek számától függetlenül – D2 díjkategóriába tartozik.)

Említést érdemel még a B2 megjelölés az autóbuszoknak és az U, mely a D2 és a B2 díjkategóriába tartozó járművek vontatmánya.

A matricák vásárlását megelőzően az Autopalyamatrica.hu oldalon érdemes tájékozódni a matricák típusairól és az egyes járművekre vonatkozó díjkategóriákról.

Jogosulatlan úthasználat

Már csak azért is érdemes tisztában lenni a díjköteles útszakaszok, illetve a matricák érvényességi idejével, mert ennek hiányában személyautóra 14.875 forintos bírság vethető ki, amely 30 napnál hosszabb késedelem esetén a többszörösére is emelkedhet.