Az Európai Unió ajánlásokat dolgozott ki egyes egyszer használatos plasztik termékek piaci kivezetéséről. A magyar parlament ennek megfelelően kidolgozott egy jogszabályt, amely 2021. július elsejétől tiltja bizonyos műanyag termékek forgalmazását. Léteznek már környezetbarátabb megoldások a műanyagok helyettesítésére, ezt vizsgáljuk meg részletesebben. (X)

Melyek az egyszer használatos műanyagok, amelyekről beszélünk?

Végül az alábbi termékek kerültek a tiltólistára:

  • Eldobható evőeszközök
  • Műanyag tányérok
  • Szívószálak
  • Léggömbtartó pálcikák
  • Italkeverők
  • Elviteles polisztirolból készült ételszállító dobozok
  • 15 mikronnál vékonyabb műanyag zacskók

Ez utóbbiak vonatkozásában volt némi csatározás az országgyűlési képviselők között. Korábban az volt a tervezetben, hogy az 50 mikronnál vékonyabb szatyrokat tiltják be, de enyhítettek a feltételeken. 

Milyen alternatívák léteznek?

Helyettesítő termékek már léteznek, a kérdés, hogy ezek költséghatékony megoldást jelentenek-e, és tényleg képesek-e az eredeti termék funkcióját ellátni. 

A papír sok esetben felválthatja a műanyagot, de ezek környezetvédelmi előnyeit vitatják. A lebomlás ugyan végbemegy, de a gyártás jobban szennyezi a környezetet, mint a műanyagok előállítása.

Egy másik lehetőség a lebomló műanyagok használata. Korábban a műanyag szatyrokon rajta volt, hogy teljesen lebomlik, de ez a felirat nem jelentett igazi lebomlást, az ilyen zacskók idővel millió darabra hullanak szét, és ezek a mikro szennyeződések kerülnek be a taljaba és a vizekbe. A zacskók összegyűjtése és szakszerű megsemmisítése sem megoldott.

A szakemberek és a műanyagipari cégek, köztük a Parainesis a biológiailag komposztálható, természetes úton lebomló műanyag termékeket gondolják a legütőképesebb alternatívának. Ma már tilos oxidatív úton lebomló zacskókat gyártani és forgalmazni. A természetes úton lebomló új anyagok például a kukorica- és burgonyakeményítő, de más anyagok kipróbálása is folyik. A környezettudatosabb vásárlók már ezeket választják, de amíg a nem komposztálható zacskó ingyen van, a komposztálhatóért pedig fizetni kell, nem lesz hatalmas áttörés e téren.

A hétköznapi emberek saját maguk is tehetnek a zacskók mennyiségének csökkentéséért, ha például csomagolatlanul viszik el a boltból a zöldség-gyümölcsöt és vászontasakban a pékárukat.

Minden műanyaggyártó sokat tehet a fenntartható jövőért, ha egyre több termékét biológiailag lebomló és újrahasznosított alapanyagokból gyártja, és újrahasznosítja a műanyaggyártás során keletkezett hulladékot.