Az Európai Bizottság a mai napon jóváhagyott egy harmadik gyógyszeripari vállalattal, mégpedig a Johnson & Johnson csoporthoz tartozó Janssen Pharmaceutical Companies egyik vállalatával, a Janssen Pharmaceutica NV-vel kötött szerződést is. Amint bebizonyosodik, hogy az oltóanyag biztonságos és hatékony a Covid19 vírussal szemben, a szerződésnek köszönhetően a tagállamok 200 millió adag vakcinát vásárolhatnak meg, és további 200 millió adag oltóanyag beszerzésére is lehetőségük nyílik.

A tagállamok dönthetnek úgy is, hogy az oltóanyagot adományként felajánlják alacsonyabb és közepes jövedelmű országok számára vagy átirányítják más európai országokba.

A Bizottság korábban már szerződést kötött az AstraZeneca és a Sanofi-GSK vállalattal, és sikeres tájékozódó megbeszéléseket tartott a CureVac, a BioNTech-Pfizer és a Moderna vállalattal.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke így nyilatkozott: „Mivel a koronavírus továbbra is aggasztó mértékben terjed Európa-szerte, mindenképpen ki kell fejlesztenünk egy oltóanyagot, mégpedig gyorsan. Örömmel jelentem be, hogy megállapodásra jutottunk a Johnson & Johnsonnal 200 millió adag vakcina megvásárlásáról. Ez a gyógyszeripari vállalattal kötött szerződések sorában a harmadik. Célunk, hogy amint rendelkezésre áll, biztonságos és hatékony oltóanyagot biztosítsunk az uniós polgárok számára.”

Sztella Kiriakídisz, az egészségügyért és az élelmiszer-biztonságért felelős biztos így fogalmazott: „Az európai oltóanyag-stratégia középpontjában a biztonságos és hatékony oltóanyag biztosítása áll. A mai harmadik megállapodással tovább bővítettük a potenciális oltóanyagokból álló portfóliónkat, és ezáltal növeltük annak az esélyét, hogy hatékonyan lépjünk fel a vírus ellen. Még további megállapodásokat kívánunk kötni, és eltökélt szándékunk, hogy e halálos világjárvány legyőzése érdekében megtaláljuk a megfelelő és biztonságos oltóanyagot.”

A Janssen által fejlesztett, Covid19 elleni potenciális oltóanyag az AdVac® technológiai platformra támaszkodik, amelyet már használtak a Janssen nemrégiben jóváhagyott, ebola elleni oltóanyagának, valamint a Zika-, az RSV- és a HIV-vakcinajelöltek kifejlesztéséhez és gyártásához. A vakcinajelölt kifejlesztése már a klinikai vizsgálatok III. fázisában tart.

A Bizottságnak a szóban forgó oltóanyag támogatására irányuló döntését egy megalapozott tudományos értékelés, az alkalmazott technológia, a vállalat oltóanyagfejlesztéssel összefüggő tapasztalata, valamint az EU egészének ellátását lehetővé tévő gyártókapacitás indokolta.

Háttér

Az Európai Bizottság június 17-én előterjesztette a Covid19 elleni hatékony és biztonságos oltóanyagok kifejlesztésének, gyártásának és terjesztésének felgyorsítására irányuló európai stratégiát. Ennek keretében a Bizottság előzetes piaci kötelezettségvállalások alapján finanszírozza az oltóanyaggyártók induló költségeinek egy részét, és ennek fejében jogosultságot szerez meghatározott időn belül adott mennyiségű oltóanyag vásárlására az érintett gyártóktól. A finanszírozás előlegként beleszámít a tagállamok által a jövőben ténylegesen megvásárolandó oltóanyagok árába.

Tekintve, hogy a tetemes költségek és az eredménytelen vizsgálatok magas aránya miatt a Covid19 elleni oltóanyagba való beruházás igen kockázatos az oltóanyag-fejlesztők számára, a Bizottság és az oltóanyaggyártók közötti megállapodások lehetővé teszik olyan beruházások megvalósítását, amelyekre máskülönben valószínűleg nem kerülne sor.

Az Európai Bizottság elkötelezett annak biztosítása mellett is, hogy az oltóanyaghoz bárki, bárhol a világon hozzájusson, ha arra szüksége van. Senki nem lesz ugyanis biztonságban mindaddig, amíg nincs mindenki biztonságban. Ennek szellemében a koronavírusra való reagálást célzó adománygyűjtés révén 2020. május 4. óta közel 16 milliárd euró felajánlás érkezett a Bizottsághoz. Az egész világra kiterjedő adománygyűjtés célja a koronavírustesztekhez, a kezeléshez és a majdani védőoltáshoz való egyetemes hozzáférés és a globális szintű helyreállítás elősegítése. A Bizottság ezenfelül megerősítette, hogy csatlakozik a COVAX-eszközhöz, melynek célja, hogy a Covid19 elleni oltóanyagokhoz világszerte méltányosan és megfizethető áron lehessen hozzáférni. A koronavírussal kapcsolatos globális válaszintézkedések részeként a Bizottság bejelentette, hogy az „Európa együtt” kezdeményezés keretében 400 millió euró értékű garanciával támogatja a COVAX-ot és annak célkitűzéseit.

Az oltóanyagokra vonatkozó uniós stratégiáról ITT tájákozódhatnak.