Kormánydöntés értelmében a veszélyhelyzet időtartama alatt lejáró szakorvosi javaslatok érvényesek maradnak a veszélyhelyzet megszűnését követő 90 napig – tájékoztatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi).

A gyógyászati segédeszközök veszélyhelyzet alatt lejáró kölcsönzési ideje, valamint a vények beváltási határideje továbbra is a veszélyhelyzet megszűnését követő 30. napig  hosszabbodik meg. A háziorvosnak az egészségügyi dokumentációban kell rögzítenie, ha a veszélyhelyzetre tekintettel ideiglenesen meghosszabbítja a szakorvosi javaslat.

A minisztérium emlékeztetett, a járvány első hullámában lehetővé tették, hogy távkonzultációval kaphassanak a betegek egészségügyi ellátást, felírhassák e-receptjeiket. A receptkiváltás könnyített szabályai hozzájárultak a kényelmes és biztonságos gyógyszerkiadáshoz. A veszélyhelyzet alatt mind az egészségügyi szolgáltatók, mind pedig a betegektől érkező pozitív visszajelzések alapján született arról, hogy ez az ellátási forma megmarad.

“A mostani döntéssel a jelenlegi nehéz időszakban is biztosítjuk, hogy az érintettek fennakadás nélkül és a fertőzés kockázatát elkerülve hozzájuthassanak a krónikus betegségeik egyensúlyban tartásához szükséges gyógyszereikhez” – olvasható a közleményben.

A minisztériumi kommüniké szerint a rendelkezést a magyar lakosság egészségének védelme, a további súlyos tünetekkel járó, illetve halálozást okozó megbetegedések számának csökkentése érdekében hozták. Továbbá annak biztosítása érdekében, hogy a járvány ideje alatt is minden magyar állampolgár a lehető legmagasabb színvonalú egészségügyi ellátásban részesüljön.