Ingatlanpiaci változások – a Kormány döntései új fejezetet nyithatnak - Mit is takar a lakásfelújítási támogatás?

2020.12.15. Jogi Fórum / Ferencz Adrienn

Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter 2020. október 14-én jelentette be a Kormány otthonteremtési programjának legújabb elemét, amely új fejezetet nyithat az ingatlanpiacon. Mit is takar a lakásfelújítási támogatás?

A Kormány a gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatásáról szóló 518/2020. (XI. 25.) Korm. rendeletében részletezte az otthonteremtési program új elemét és a jogosultsághoz tartozó feltételrendszert. Az intézkedés célja a  gyermeket nevelő családok lakhatási körülményeinek javítása, a  hazai lakásállomány megújulásának ösztönzése és az  építőipari ágazat fehérítése. Mindezek megvalósulása érdekében a rendeletben meghatározott feltételekkel a  központi költségvetésből vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatásként otthonfelújítási támogatás vehető igénybe. A támogatás 2021. január 1-től 2020. december 31-ig igényelhető – az állam akár 3 000 000 forinttal, a számlával igazolt felújítási költségek maximum feléig hozzájárul a legalább egy gyermeket nevelő családok lakásfelújításához is. A támogatás összege az anyagköltségre és a vállalkozói díjra is igényelhető 50-50%-os bontásban.

A támogatást a legalább egy gyermeket váró vagy nevelő igénylő – azonos lakóhellyel rendelkező házastársak vagy élettársak közösen, együttes igénylőként – igényelheti, összesen egy alkalommal. A támogatás a lakáson végzett építési tevékenységek befejezését és a számlák kifizetését követően 60 napon belül, de legkésőbb 2022. december 31-ig igényelhető. Több számla esetén az igénylési határidő számításánál a legutolsó kifizetési időpontot kell alapul venni. A támogatás iránti kérelmeket az Államkincstár a hozzá történő beérkezés időpontját követően – a beérkezés sorrendjében – 30 napon belül bírálja el.

A kormányrendelet értelmében igénylőnek legalább egy év folyamatos társadalombiztosítási-jogviszonnyal kell rendelkeznie az igényléskor, további feltétel a köztartozás mentesség. Mivel utólagos kifizetésről van szó, elengedhetetlen az alaptőke a felújítási munkálatok elvégzéséhez – azonban mindez akár személyi kölcsönből is finanszírozható, így a támogatás összege később hiteltörlesztésre is fordítható.

A támogatás az alábbi építési tevékenységekhez igényelhető:

 • víz-, csatorna-, elektromos-, gáz-közműszolgáltatás bevezetése, illetve belső hálózatának kiépítése vagy cseréje,
 • fürdőhelyiség, illetve WC létesítése olyan lakásban, amely nem rendelkezik ilyen helyiséggel,
 • fűtési rendszer kialakítása, korszerűsítése vagy elemeinek cseréje, ideértve a  megújuló energiaforrások alkalmazását is,
 • az épület szigetelése, ideértve a lábazatszigetelést, a hő-, hang-, illetve vízszigetelési munkálatokat,
 • a  külső nyílászáró cseréje, redőny, árnyékoló, spaletta, rovarháló, biztonsági rács felszerelése vagy cseréje, párkányok, küszöbök cseréje vagy felújítása,
 • tető cseréje, felújítása, szigetelése,
 • égéstermék-elvezető építése, korszerűsítése,
 • klímaberendezés beépítése, cseréje,
 • napkollektor, napelemes rendszer telepítése, cseréje,
 • belső tér felújítása.

A rendelet hatályba lépésével kedvezően fog hatni a koronavírus helyzet fennállása okán stagnáló építőiparnak, mivel a támogatás nyújtotta lehetőségekkel előre láthatólag az arra jogosultak a legszélesebb körben igyekeznek majd élni. A támogatás során felújításra kerülő lakások az esetleges későbbi eladások alkalmával az ingatlanpiacon is minőségi változásokat eredményezhetnek.

 • kapcsolódó anyagok
INGATLANJOG
JOGALKOTÁS
KORMÁNYZAT
CSALÁDTÁMOGATÁS
KORMÁNYRENDELET