A spanyol parlament alsóháza a csütörtöki ülésén jóváhagyta az eutanázia engedélyezéséről és szabályozásáról szóló törvényjavaslatot.

“Társadalomként nem maradhatunk közömbösek az elviselhetetlen szenvedéssel szemben. Spanyolország kellően érett társadalom ahhoz, hogy szembenézzen ezzel a kérdéssel” – fogalmazott a jogszabályról szóló vitában Salvador Illa egészségügyi miniszter.

A törvényjavaslatot az előterjesztő kormánypártok mellett a parlamenti pártok többsége támogatta. A 350 fős alsóházban 198 képviselő szavazott igennel és 138-an szavaztak nemmel, az ellenzéki konzervatív Néppárt, a Vox bevándorlásellenes, ultranacionalista párt és a Navarrai Népi Unió (UPN) képviselői.

A jogszabályt a parlament felsőháza is megtárgyalja, és amennyiben elfogadja, jövő év tavaszán léphet életbe. Ezzel Spanyolország lehet a világ hatodik és Belgium, Hollandia és Luxemburg után Európa negyedik országa, amely engedélyezi az eutanáziát.

A törvényjavaslat pontosan szabályozza, hogy csak nagykorú, legalább egy éve Spanyolországban élő, gyógyíthatatlan vagy súlyos, elviselhetetlen szenvedést okozó betegségben szenvedők kérelmezhetik haláluk előidézését. A kérelmet többlépcsős engedélyezési folyamatban vizsgálják felül egészségügyi és jogi szakemberek is.

A témában legutóbb 2019-ben készült átfogó közvélemény-kutatás Spanyolországban. A Metroscopia intézet felmérésében akkor a megkérdezettek 87 százaléka támogatta az eutanázia engedélyezését.