Nem kell eltávolítani a "zsidó disznókat" a bajor templomokról - Egyezséget kötöttek a hatóságok, az egyházak és a zsidó közösségek

2021.01.12. Jogi Fórum / Fóris Gábor

Nem kell eltávolítani a "zsidó disznókat" a bajor templomokról - állapodtak meg a tartományi hatóságok, a keresztény egyházak és a helyi zsidó közösségek. Az ábrázolásokat azonban magyarázattal kell ellátni - rögzíti a megállapodás.

Németországi és más európai templomok falán, így több mint 20 bajor templomban is - köztük a regensburgi katedrálisban - egy tucat úgynevezett Judensau-ábrázolás maradt fenn vízköpő, dombormű vagy egyéb faragvány formájában a középkorból.

"A egyezség részeként ugyanakkor "láthatóan és jól felismerhetően" magyarázatot kell fűzni az ilyen ábrázolásokhoz" - közölte Ludwig Spaenle bajor antiszemitizmus elleni kormánybiztos az egyezséget bejelentve.

A bajor kormánybiztos szerint az érdekelt felek "kerekasztala" egyhangúlag foglalt állást a történelmi ábrázolások eltávolítása ellen, mert ha a szobrokat kiragadnák kontextusukból, nehézségbe ütközne a magyarázásuk és megértésük, emellett az ábrázolások nem tölthetnék be figyelmeztető funkciójukat.

A megállapodás értelmében ugyanakkor minden ilyen ábrázolást "szellem-, kultúr- és egyháztörténeti összefüggéseiben" kell megmagyarázni a helyszínen, mélyreható információt kell rendelkezésre bocsátani például QR-kód segítségével.

Februárban egy német fellebbviteli bíróság elutasította egy zsidó férfi keresetét, amelyben a wittenbergi városi templom 700 éves Judensau-domborművének, és az 1570-ben, a reformáció meghirdetését követően hozzá mellékelt, Luther Mártonnak tulajdonított zsidóellenes felirat eltávolítását követelte.

A Judensau a Wittenbergi templom falán - Forrás: MDR.de

Michael Düllmann keresetében azzal érvelt, hogy a szobor "a zsidó emberek becsmérlése, sértegetése" és "hatása mind a mai napig borzasztó". A naumburgi tartományi bíróság februárban úgy döntött, hogy a férfinak nem áll jogában levetetni a domborművet, mivel az a "jelenlegi kontextusban nem becsmérlő jellegű", és nem sérti a felperes jogait. A szobor "jelenleg egy olyan együttes részét képezi, amely másfajta szándékkal" szól az emberekhez" - utalt döntésében a bíróság az emléktáblára és a magyarázó felvilágosításra.

A wittenbergi Judensau-ügy még nem zárult le, Michael Düllmann a német szövetségi bíróság elé vitte az ügyet. A férfi azt szeretné, ha a domborművet a közeli Luther-múzeumban helyeznék el.

A dombormű alatt 1988-ban egy emléktáblát állítottak fel "a nácizmus idején üldözött zsidóknak és a meggyilkolt hatmillió embernek", továbbá német, valamint angol nyelvű felvilágosítást mellékeltek az alkotáshoz.

  • kapcsolódó anyagok
IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁS
NÉMETORSZÁG