A Budapesti VIII. Kerületi Ügyészség 2015 márciusában hűtlen kezelés bűntette miatt emelt vádat a korábbi Miniszterelnöki Hivatal helyettes államtitkára, továbbá egykori minisztere ellen. Az ügyészség most a büntetések súlyosítását kezdeményezi a folyamatban lévő harmadfokú eljárásban.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság megismételt eljárásában a 2019. május 28-án kelt elsőfokú ítéletével a két jogász végzettségű vádlottat az ellenük emelt vád alól felmentette. 

Az elsőfokú ügydöntő határozat ellen az eljáró ügyész a két vádlott terhére bűnösségük megállapítása, valamint büntetés kiszabása érdekében jelentett be fellebbezést. A másodfokon eljáró Fővárosi Törvényszék 2020. november 11-én kihirdetett ítéletével bűnösnek mondta ki az elkövetéskor a Közlönykiadó Kft. vezetőjeként tevékenykedő I. rendű vádlottat folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés bűntettében, amelyért őt összesen 600 ezer forint  pénzbüntetésre ítélte, míg az ügyvéd foglalkozású II. rendű vádlottat bűnsegédként elkövetett hűtlen kezelés bűntettében mondta ki bűnösnek, amelyért őt 525 ezer forin pénzbüntetéssel sújtotta.

A másodfokú bíróság által megállapított tényállás lényege szerint az I. rendű vádlott, mint a Közlönykiadó Kft. gazdálkodásáért felelős vezetője 2007 júniusában projektgazda tevékenység ellátására szerződést kötött egy betéti társaság képviselőjével, a Kehidakustányba tervezett Deák Ferenc Nemzetközi Továbbképző Akadémia létrehozásához kapcsolódó projekt lebonyolításra. A megbízott bt. képviselője azonban a szerződésben vállalt feladataiból semmit sem teljesített, amely körülményről az I. rendű vádlottnak tudomása volt, ennek ellenére megbízási díj címén 8.937.000 forint kifizetését engedélyezte vagyonkezelői kötelezettsége megszegésével – a betéti társaság számlájára.

Az I. rendű vádlott cége képviseletében eljárva 2008 júniusában indokolatlan szerződést kötött az akkor ügyvédként tevékenykedő II. rendű vádlottal, azért hogy az a Közlönykiadó Kft. tulajdonába kerülő kehidakustányi ingatlanhoz kapcsolódóan tervezett konferencia turizmus projekt megvalósításához jogi segítséget nyújtson. E szerződés 2010. november 30-ig volt hatályban, melynek ideje alatt az I. rendű vádlott vagyonkezelői kötelezettségét megszegve, szükségtelenül 4.200.000 forint összeg kifizetését engedélyezte a II. rendű vádlott számára, aki nem a szerződésének megfelelően járt el.

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség a napokban a Fővárosi Ítélőtáblához továbbított, a másodfokú ügyész fellebbezéséhez kapcsolódó indítványával kezdeményezte, hogy az adócsalás bűntette miatt korábban már elítélt I. rendű vádlottal szemben súlyosításul végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztést, míg a II. rendű vádlottal szemben súlyosabb mértékű pénzbüntetést szabjon ki elbírált vagyon elleni bűncselekményük tárgyi súlyához igazodóan.