Lezárult Az Év Irodája verseny közönségszavazása, amely minden eddigi rekordot megdöntött, hiszen 13.108-an szavaztak a kedvenc pályázatukra. A szakmai zsűri ezután kiválasztotta a shortlistes irodákat és közösségi tereket, amelyek a végső győzelemre is esélyesek. A pályázatok már jelzik az irodapiaci fordulópontot, hiszen a COVID-19 miatt megkezdődött az újratervezés, a munkaterek átalakítása.

2020-ban a pandémia ellenére rekordszámú, több mint 200 nevezés érkezett Az Év Irodája verseny 18 kategóriájában. A jelentős érdeklődés azóta is tart, hiszen a közönségszavazás szintén rekordot ért el a több mint 13 ezer szavazattal, amely csaknem dupla annyi voksot jelent, mint a tavalyi évben.

A közönségszavazás 10%-ban számított bele a szakmai zsűri döntésébe, majd a szakemberek a pályamunkák, fotók és a több oldalas kérdőívek alapján kiválasztották Az Év Irodája és Az Év Közösségi Tere kategóriák shortlistes nevezőit. A győzelemre is esélyes kiválasztottak közé 33 pályázat került, akik közül a helyszíni bejárásokat követően kikerülnek a győztesek és a döntősök. Nagyon izgalmas véghajrára van kilátás, hiszen a pályázatok között a globális vállalatok nagyvonalú székház-projektjei és szolgáltatóközpontjai ugyanúgy megtalálhatók, mint a kisebb cégek dizájnirodái.

Ügyvédi iroda a Dalszínház utcában – Forrás: Az Év Irodája

A várakozásoknak megfelelően a pályázatok alapján olyan új irodatrendek rajzolódtak ki, amelyek már reagálnak a COVID-19 miatt megváltozott munkahelyi feltételekre. A változatos terek megmutatják a hibrid irodák (munkahely + home office) növekvő szerepét, miközben a tavaly őszi időszakban történő visszatérés új megoldásait is felvonultatják. A közösségi zónák előtérbe kerülése, a dedikált munkaállomások csökkenése és a technológia szerepének növekedése már megjelent az egyes pályázatokban, új irodákban.

„Nagyon örülünk, hogy Az Év Irodája versenyre érkezett rekordszámú pályázat mellett a közönségszavazás is minden előzetes várakozásunkat meghaladva szintén rekordot döntött. Jól látható, hogy a koronavírus-járvány, amely alapvetően befolyásolja az irodák világát is, mennyire nagy hatást gyakorol a munkaerőpiacra, és az is figyelemreméltó, hogy a pandémia miatt átalakuló irodák, munkahelyi megoldások iránt milyen hatalmas az érdeklődés. A szakmai verseny ezúttal is élen jár az új irodatrendek bemutatásában, amely idén a munkahelyi újratervezés kezdődő folyamatát mutatja meg szemléletesen” – mondta Fodor Dániel, Az Év Irodája csoport ügyvezetője.

Az Év Irodája és Az Év Közösségi Tere shortlisteseit és a többi nevezőt ITT lehet megtekinteni.