Napjainkban alig van olyan hír vagy új információ a nagyvilágból, amely ne kapcsolódna valamilyen formában a koronavírushoz. Lassan egy éve tart a világjárvány, amely jelentősen megnyírbálta az életünk minden területét. (X)

Napjainkban alig van olyan hír vagy új információ a nagyvilágból, amely ne kapcsolódna valamilyen formában a koronavírushoz. Lassan egy éve tart a világjárvány, amely jelentősen megnyírbálta az életünk minden területét.

Ahhoz, hogy újra kinyíljon a világ, szükség van a lehető legtöbb ember immunizálására. S habár már számos oltóanyagot fejlesztettek ki, az átoltottság nagyon lassan növekszik. Ezért kap továbbra is nagy szerepet a koronavírus elleni harcban a különböző tesztek elvégzése.

A legérzékenyebb teszt, a PCR

A koronavírustesztek legkellemetlenebb fajtája a PCR-teszt. Ennek során a torokból és az orrgaratból is vesznek mintát. Azonban ez az a vizsgálat, ami amellett, hogy nem éppen jó érzés, a legpontosabb eredményt adja az állapotunkról. Már a vírus okozta fertőzés első napjaiban is hiteles eredményt ad. Nem véletlen, hogy beutazáshoz, munkavégzéshez és tulajdonképpen a gyógyulttá nyilvánításhoz is negatív PCR-teszt szükséges. 

Antigén gyorstesztek

Antigén gyorstesztből több féle is elérhető a piacn. Van, amely a szervezet antigén szintjét mutatja, ez ujjbegyből vett vérmintából történik. A koronavírus ellenanyagának jelenléte azt jelzi, hogy a teszt alanyának szervezete már találkozott a kórokozóval. Azonban az ujjbegyből vett vér alapján nem mutatható ki, hogy az antitestek mekkora számban vannak jelen. Ezért ebből az eredményből nem állapítható meg a fertőzés jelenlegi fázisa. Ahhoz, hogy megtudjuk, éppen betegek vagyunk-e, vagy már túlestünk-e a fertőzésen, az antitestek számát is tudnunk kell. Ezen vizsgálathoz vérvételre van szükség, és a leletre egy-két munkanapot várni kell.

Olyan gyorsteszt is létezik, mely a vírus jelenlétét mutatja ki, ugyan úgy, ahogy a PCR vizsgálat. Ehhez orr-garatból kell mintát venni és az eredmény szintén 20-30 percen belül meg is van. A pozitív lelet biztosan pozitív, de ha negatív az eredmény, akkor az NNK előírásának megfelelően PCR mintavételre van szükség.

Miért célszerű teszteltetni, ha megkaptuk az oltást?

Logikusnak tűnhet a kérdés, hogy ha ránk kerül a sor, és megkapjuk a koronavírus elleni védőoltást, miért kéne tesztet kérnünk? A válasz is logikus: akkor lehetünk biztosak abban, hogy védetté váltunk, ha tudjuk, hogy megjelentek szervezetünkben az antitestek. 

Alapvetően kétféle vakcinát kínálnak a koronavírus ellen a gyógyszergyárak. Mindegy, hogy RNS-alapú, vagy elölt víruson alapuló egy védőoltás, a cél ugyanaz: testünket antitestek termelésére ösztökélni. Egy oltás után elvégzett kvantitatív IgG szintet mérő koronavírusteszttel megbizonyosodhatunk ennek sikeréről.