A tanulás szó hallatán sok gyermek és felnőtt háta borsózni kezd. Az információk elsajátításával töltött idő gyakran inkább álmosító, semmint érdekfeszítő. (x)

Van azonban egy olyan formája a tanulásnak, amellyel játékosan, szórakoztatóan tanulhatsz, ez pedig nem más, mint a tudásra építő online kvízek.

Szélesítsd történelmi, földrajzi ismereteid játékos formában!

A csodás ókori Egyiptom minden történelemkönyvben vaskos fejezeteket ölel fel, ám a tényeket, neveket nem olyan könnyű megjegyezni. Ki emlékszik rá, hogy nevezték az ősi egyiptomiak a földjüket, vagy hogy melyik fáraó volt az utolsó?

Ha te azon szerencsések közé tartozol, akiknek a memóriája úgy szívja be az újdonságokat, mint a szivacs a vizet, akkor szerencsésnek mondhatod magad. Ha nem, akkor az egyiptomi tematikájú kvíz segítségével jó pár olyan dolgot megjegyezhetsz, amit egy könyvből talán nehezebb volna.

A történelmi témák mellett számos földrajzzal kapcsolatos kvízjátékot találsz a Keresztlabda weboldalán. Kipróbálhatod, mennyire jól tájékozódsz vaktérképen, de hazánk földrajza kapcsán is próbára teheted magadat.

Ha mindegyik kérdéssort addig próbálod kitölteni, amíg nem sikerül hibátlanul teljesítened őket, akkor biztosan számos hasznos információt fogsz megjegyezni.

Saját kvíz készítése

Ha kedvet kaptál ahhoz, hogy saját kvízt készíts, mi sem egyszerűbb! Minden kvízjáték alatt találsz egy linket, amire kattintva a Küldj egy kvízt! oldalra kerülsz.

Ez egy űrlap, amit nagyon egyszerű kitölteni. Először meg kell adnod a kvíz címét, ami legyen frappáns, tömör, lényegretörő. Ezt követi az első kérdés, amelyhez meg kell adnod természetesen a helyes választ, valamint két rossz választ is. Próbálj olyan rossz választ megadni, ami közel jár az igazsághoz, a másik rossz felelet lehet egy kakukktojás, hogy ne legyen túlságosan bonyolult a kvízed. Persze a döntés csakis rajtad múlik, hogy milyen válaszokat adsz meg.

Összesen tíz kérdést és a hozzájuk tartozó válaszokat kell megadnod. Ha ezzel végeztél, a jogdíjproblémák elkerülése végett olvasd el a hozzájárulásról szóló szakaszt, és ha egyetértesz a leírtakkal, pipáld be a megfelelő rubrikát.

Végül egy becenevet kell megadnod, ezt tüntetik majd fel a szerkesztők, amikor a kvíz elérhető lesz a weboldalon. Kérhetsz értesítőt, ha élesítik a feladványsort, ehhez egy működő e-mail-címre lesz szükség. Az utolsó lépés az, hogy kattints a Submit gombra, a köszönőoldal betöltődése után pedig várj az e-mail-értesítőre!