Pénzbírsággal vagy akár szabadságvesztéssel is sújthatják azokat az ír állampolgárokat, akik fogászati gyógykezelés ürügyével kijátsszák az ír jogszabályokat és így utaznak nyaralni a Kanári-szigetekre.

Írországban tömegessé vált az ún. “fogturizmussal’ való visszaélés, miután az utazni vágyók rájöttek: amennyiben egészségügy kezelést igazolnak, szabadon utazhatnak. A szigetországból december óta – a koronavírus elleni védekezés jegyében – tilos nyaralás céljából külföldre utazni, a halaszthatatlan üzleti, családi vagy egészségügyi okok azonban kívül esnek a tilalom körén.

A Kanári-szigeteken a fogorvosi rendelők az utóbbi időben naponta 10-15 foglalási kérelmet kapnak ír utazóktól. A kezelésre időpontot foglalók többége húszas éveikben járó fiatal pár, akik végül nem jelennek meg a rendelőben. “A ‘kamu-foglalások’ rabolják az időnket, ellehetetlenítik a rendelők működését, melyek így nem tudják megfelelően ellátni a fogászati beavatkozásra váró helyi lakosságot” – mondta az ír RTÉ rádiónak Roberta Beccaris, Santa Cruz de Tenerife egyik fogászati klinikájának recepciósa.

Az ír rendőrség (Garda) tájékoztatása szerint fogászati ​​kiskapukra hivatkozva más helyszínekre is utaznak az írek – így a célpontok között van Barcelona, Törökország és Marokkó egyaránt.

Az 500 eurós pénzbírság sem tartja vissza az külföldre áramló íreket, akiket egyelőre nem tudtak törvényes eszközökkel megállítani.

Micheál Martin ír miniszterelnök felkérte Stephen Donnelly egészségügyi minisztert, hogy a bírság jelenlegi összegét mihamarabb emeljék 2000 euróra, hogy ezzel is visszatartsák a nyaralni vágyókat. Aki pedig nem fizet, az büntető eljárást, végső esetben pedig szabadságvesztés büntetést kockáztat.

Az ír rendőrség közúti ellenőrzéseket vezetett be a dublini repülőtér körzetében, hogy feltartóztassák mindazokat, akik törvényes indok nélkül kívánják elhagyni az országot. “Az 500 eurós fix bírságösszeg sajnos nem bizonyult hatékony elrettentő eszköznek. Azonban ha büntetőeljárást és akár szabadságvesztés büntetés kiszabását helyezzük kilátásba, az már visszatartja az embereket a jogszabályok kijátszásától” – nyilatkozta a sajtónak Drew Harris, az ír garda parancsnoka.