Fegyveres rablás miatt szabadságvesztés vár a szegedi jogászra - Az ügyészség 9 év fegyházat kért a volt önkormányzati vezetőre

2021.03. 5. Jogi Fórum / Fóris Gábor

Kilenc év fegyházbüntetés kiszabását kérte az ügyészség hétfőn a Szegedi Törvényszéken arra a hódmezővásárhelyi jogászra, aki tavaly egy pisztollyal megpróbált kirabolni egy postát, majd két nap múlva ötezer forintot zsákmányolt egy virágboltból.

A hódmezővásárhelyi önkormányzat volt osztályvezetője, V. Péter közfeladatot ellátó személy sérelmére fegyveresen elkövetett rablás kísérletével, fegyveresen elkövetett rablás, valamint lőfegyverrel visszaélés bűntettével vádolja az ügyészség.

A férfit az önkormányzatnál azért vesztette el állását, mert előfordult, hogy saját zsebre szedett be bérleti díjakat. A botrányt követően a csoportvezető közszolgálati jogviszonyát megszüntette a hódmezővásárhelyi polgármesteri hivatal. Miután felélte tartalékéit, kétségbeesésében úgy döntött, hogy rablással szerez pénzt. Május 21-én egy már évtizedek óta engedély nélkül tartott pisztollyal próbálta kirabolni az egyik szegedi postát, de nem járt sikerrel. Két nappal később már sikeresen kirabolt egy szegedi virágüzletet. A rendőrök a vádlottat még aznap elfogták egy söröző teraszán, majd a lakásán a rablásokhoz használt fegyvert és a pisztolyhoz tartozó lőszereket is lefoglalták.

Az ügyész a vádlott beismerő vallomása esetére kilenc év fegyházbüntetés kiszabására tett indítványt. A vádlott beismerte bűnösségét, azonban a bíró a tárgyalás lefolytatása mellet döntött.  Ennek oka, hogy a férfi korábban pszichiátriai kezelés alatt állt, gyógyszereket is szedett, azt abbahagyta, a bűncselekmények elkövetésekor pedig enyhe fokban korlátozott volt a beszámítási képessége. A bíró ezért szükségesnek tartotta igazságügyi szakértők meghallgatását.

 

  • kapcsolódó anyagok
BÜNTETŐELJÁRÁS
BÜNTETŐJOG